Als we de klok niet zouden verzetten, leeft Nederland volgens het ritme van de “wintertijd”. Volgens Wikipedia is het verzetten van de klok ooit ontstaan om te kunnen bezuinigen op verlichting. Degene die dat bedacht heeft, had waarschijnlijk geen hoogsensitieve kinderen. De impact op een hoogsensitief kind (en soms ook ouder) kan enorm zijn. Voor er kinderen zijn, zijn de meeste mensen erg blij met dit extra uurtje slaap. Maar ouders met (jonge) kinderen staan hier minder om te springen, want dit betekent in de praktijk dat de kinderen om 06:00 wakker worden in plaats van de vaak gebruikelijke 07:00.
En heb je net, eindelijk, jouw kind in een lekker slaapritme, moet je die klok weer gaan verzetten.
In slaap komen bij een hoogsensitief kind
Een hoogsensitief kind kan vaker moeite hebben met in slaap vallen dan niet hooggevoelige kinderen. Gedurende de dag krijgt een hoogsensitief kind meer prikkels bewust binnen, heeft het meer opgebouwde spanning en voor het slapengaan ligt jouw kind vooral te piekeren.
Al deze dingen kunnen een hoogsensitief kind behoorlijk wakker houden.
En slaap is juist belangrijk om de prikkels te verwerken en je weer te ontspannen.
Overgang naar wintertijd bij een hoogsensitief kind
Wanneer de klok een uur achteruit wordt gezet in verband met de wintertijd, kan dit veel betekenen voor jouw hoogsensitieve kind. Wetenschappers zijn in ieder geval geen voorstander van het verzetten van de klok. Het kan je biologische klok behoorlijk verstoren. En juist hoogsensitieve kinderen kunnen hier extra last van hebben, omdat zij gevoeliger kunnen zijn voor veranderingen.
Wat zijn de uitdagingen?
Jouw hoogsensitieve kind moet wennen aan het nieuwe ritme. De biologische klok van jouw kind is niet van de één op andere dag aangepast. De verandering van de klok kan hun gevoelige slaapritme verstoren, met mogelijk moeilijkere bedtijden en vermoeidheid als gevolg.
Veranderingen in routines kunnen emotionele spanning veroorzaken bij hoogsensitieve kinderen. Ze kunnen zich angstig, prikkelbaar of overweldigd voelen door de verandering van de klok naar de wintertijd. Het is belangrijk om hun gevoelens serieus te nemen en ze te ondersteunen bij het omgaan met deze verandering.
Eten: jouw kind zijn maagje begint gewoon nog op de “oude” tijd te knorren en wil dus eten. Een hoogsensitief kind ervaart deze prikkel ook nog eens intenser.
Voor de kleinere kinderen: ook het middagslaapje verandert. Of het ochtend-/ en middagslaapje. Houd hier rekening mee voor jouw kind, maar houd hem niet onnodig wakker. Slaap is essentieel voor jouw kind.
Wat kun jij, als ouder, doen?
Stapsgewijze aanpassing: Geef je kind de tijd om te wennen aan de veranderingen. Begin een paar dagen voordat de klok wordt verzet met het verschuiven van bedtijden en maak de overgang geleidelijk.
Overdag kun je al een hoop doen om te voorkomen dat je kind overprikkeld raakt. Neem bijvoorbeeld op tijd een rustmomenten. Ga samen een boekje lezen, een puzzel maken, kleien of tekenen. Laat jouw kind ontladen door te bewegen: voetballen, rennen, trampoline of fietsen werken vaak heel goed.
Daglicht. Zorg dat je kind overdag genoeg daglicht ziet, zodat de biologische klok geactiveerd wordt.
Ademhalingstechniek Leer je kind hoe het zichzelf kan ontspannen je kind zich gestresst voelt. Er zijn diverse ademhalingsoefeningen die je samen met jouw kind kunt doen.
Vermijd stimulerende effecten zoals schermtijd
Wat ook invloed kan hebben op het slaapritme, is voeding en de inrichting van de slaapkamer.
Voeding
Voeding heeft uiteraard direct effect op het lichaam van je kind, dus ook op de hormoonhuishouding van je kind. Zo kan voeding je kind druk maken of juist rustiger
Laat jouw kind bijvoorbeeld dit wél eten:
Groente
Fruit
Volkoren producten
Noten en zaden (heeft een kalmerend effect)
Geef jouw kind dit bij voorkeur niet:
Cafeïne
Suiker
Fast food/ veel vet eten
Zorg na het verzetten van de klok dus ook voor voldoende en tijdig voedzaam eten voor jouw hoogsensitieve kind. Want wanneer jouw kind eenmaal een hongergevoel krijgt, is het raadzaam om hem eten te geven. Je kent vast het “ hangrygevoel” van jouw kind en die bui wil je nu nét voorkomen.
De slaapkamer:
Kleuren: rustgevende kleuren en zo min mogelijk printen op de muur
Zonverduisterende gordijnen
Een fijne geur: spray bijvoorbeeld lavendel in de kamer voor het slapen
Licht: heb je misschien voor het slapen gaan een klein bedlampje aan voor het slapen gaan ipv een felle plafondlamp. Zo kan jouw kind alvast wennen aan de nacht en minder licht activeert melatonine
Knuffel: een favoriete knuffel van jouw kind in zijn bed.
Een aangename temperatuur op de slaapkamer kan enorm helpen om jouw hoogsensitieve kind in slaap te laten vallen.
Vergeet niet dat elk kind uniek is en mogelijk verschillende behoeften heeft. Luister altijd naar je kind en vertrouw op je intuïtie als ouder.
Wil jij professionele begeleiding in de omgang met jouw hoogsensitieve kind? Nicole Lagerberg begeleidt en ondersteunt al jaren ouders van hoogsensitieve kinderen met een sterke wil. Als specialist én ervaringsdeskundige weet ze wat de uitdagingen kunnen zijn én hoe je op een liefdevolle manier in verbinding kunt blijven met jouw kind. Ze neemt je graag mee in de wereld van hoogsensitiviteit.
Plan een gratis online kennismakingsgesprek in en dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen.
Kommentare