top of page

Hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap. Je wórdt geen hsp, maar je bent het al vanaf je geboorte. 20% van de bevolking is hsp (evenveel mannen als vrouwen).

Wanneer jouw kind hoogsensitief is, kan het zijn dat jouw kind schrikt van harde of plotselinge geluiden.

Jouw kind ziet veel details en kan lang nadenken voor hij een keuze maakt. Hoogsensitieve kinderen zijn zich bewust van subtiele informatie in de omgeving.

Hoogsensitieve kinderen hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zijn creatief en hebben een groot inlevingsvermogen. Dit betekent ook dat ze gevoeliger zijn voor negatieve ervaringen, zoals kritiek of conflictsituaties. Ze kunnen intens reageren op dergelijke gebeurtenissen en hebben meer tijd nodig om deze emoties te verwerken.

 

Hoogsensitieve kinderen voelen emoties en sferen goed aan. Hierdoor kunnen zij de emoties van anderen ook overnemen.

Een hoogsensitief kind kan sterk reageren op (kleine) veranderingen.


De prikkels komen intens binnen en hun interne belevingswereld is groot.
Deze prikkels worden ook diepgaand verwerkt in de hersenen.

Dit zorgt ervoor dat jouw hoogsensitieve kind sneller overprikkeld kan raken.

Kenmerken hoogsensitief

Voor een hoogsensitief kind is het essentieel dat er begrip is voor zijn intense belevings- en gevoelswereld. De hoeveelheid prikkels die een hoogsensitief kind op een dag te verwerken krijgt, is enorm.

Om hoogsensitieve kinderen te leren herkennen, kun je letten op de volgende signalen:

 • gevoelig voor prikkels en emoties

 • intense belevingswereld

 • rechtvaardigheidsgevoel

 • angst voor het onbekend

 • snel van slag raken

 • moeite met overgang

 • wennen aan nieuwe situaties

 • reageren sneller emotioneel. Alles raakt een hoogsensitief kind diep

Hoogsensitiviteit

'Ik kan intens genieten van natuur en muziek' 

Hoogsensitief leven

'Ik kon dagen van slag zijn van een negatieve opmerking'

Symptomen hoogsensitiviteit

Niet ieder hoogsensitief kind ervaart een
prikkelende situatie hetzelfde. Het ene hoogsensitieve kind
 slaat dicht en heeft stilte en ruimte om zich heen nodig om te herstellen. Het andere hoogsensitieve kind kan juist heel druk, boos of ongedurig worden voordat hij tot rust kan komen. Ook bestaat er de combinatie van HSP en strong-willed: hoogsensitief en een hoge mate van wilskracht. Enkele voorbeelden van gedrag wat je kunt zien bij een hoogsensitief kind zijn:

 • perfectionisme

 • dagdromen

 • veel opmerken, details zien

 • labeltjes in kleding die irriteren

 • handen op de oren bij plotselinge harde geluiden

 • emoties en sferen aanvoelen

 • last hebben van structuur van het eten

 • slecht in slaap vallen

Ontvang GRATIS het e-book
Hooggevoeligheid in de zomervakantie

E-BOOK-Image copy.png

 Professionele hulp

Als je hebt ontdekt dat jouw kind hoogsensitief is, is het van belang te leren hier goed mee om te gaan.

 

Ieder kind en ieder gezin is uniek. De mooie eigenschappen van jouw hoogsensitieve kind zijn prachtig.

Om als ouder om te leren gaan met de prachtige hsp eigenschappen van jouw kind, kan het helpen om hier professionele begeleiding in te zoeken.

De uitdagingen van een ouder met een hoogsensitief kind kunnen pittig zijn. Ik weet, uit ervaring, dat dit een lange zoektocht kan zijn en dat het vermoeiend kan zijn wanneer het allemaal net niet werkt.

Als hsp coach en specialist hoogsenstief & strong-willed help ik jou en jouw gezin graag verder, zodat jouw kind op een positieve manier leert omgaan met zijn hoogsensitiviteit.

 

Met mijn jarenlange ervaring is voor mij niks gek en kun je helemaal jezelf zijn.

Ik vind het belangrijk om maatwerk en oprechte aandacht te kunnen bieden in de 1 op 1 coaching. Neem vooral contact met me op (of: maak een kennismakingsafspraak) en ik help je verder.

reviews

Nooit geweten dat 

er zoveel meespeelt

bij hoogsensitiviteit

-Kiki

Nicole is vriendelijk en 

altijd bereid om je 

te helpen. 

- Wendy

Dankzij Nicole weten

we veel beter wat er 

bij ons kind speelt. 
We hebben weer meer

gezelligheid thuis.

Zo waardevol

- Tessa

Je hebt ons leven veranderd. We zijn je zo dankbaar. We raden de cursus "harmonie in huis' iedereen aan.

- Kate en Sander

De online cursus is 

prettig te volgen. Nicole 

geeft veel waardevolle tips.

- Patricia

Het helpt enorm dat 

Nicole ervaring heeft in de onderwerpen. Het is zo fijn om die herkenning te krijgen.

- Melanie

Nicole, dank je wel voor 

al jouw hulp en jouw tijd. We wisten echt niet meer wat we moesten. Nu hebben we weer gezelligheid en zien we het weer zitten.

- Valerie

Als ouder is het soms moeilijk om tijd te vinden voor leren of coaching. Nicole biedt dat ook in de avond en dankzij de online leeromgeving kun je altijd bij de lessen. Heel waardevol.

Sandra

Mijn naam is Nicole Lagerberg, moeder van 3 hoogsensitieve kinderen (met een sterke wil) waarvan 2 hoogbegaafd. Een pittige combinatie en hard werken. Dat geef ik direct toe. 

Zij zijn ook mijn drive om mijn eigen coachpraktijk te starten en deze kenmerken/ kwaliteiten de wereld in te brengen.
Ik breng graag de kwaliteiten en krachten van de kinderen aan het licht, zodat jij als ouder meer inzicht krijgt in de kenmerken van hooggevoeligheid en/of hoogbegaafdheid. Inzicht in de kenmerken van hoogsensitiviteit kan al veel opheldering geven bij ouders. Je begrijpt waar het gedrag van jouw kind vandaan komt. Dit geeft opluchting.

Ik werk met ouders van hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen, Je kunt bij mij terecht voor:

 • omgaan met de sterke wil van jouw hoogsensitieve kind

 • omgaan met driftbuien van jouw hoogsensitieve kind

 • faalangst

 • emotieregulatie

 • liefdevol grenzen stellen

 • omgaan met jouw hoogbegaafde kind

IMG_9977 (2).jpg

Over mij

Nicole lagerberg

Ben ik hoogsensitief?

Wanneer je weet dat jouw kind hoogsensitief is, speelt hoogsensitiviteit vaak in het gezin. Dus het kan zomaar dat jij als ouder ook herkenning vindt in de symptonen van hoogsenstiviteit. Het kan helpen om te kijken hoe hoogsensitiviteit bij jou werkt. Wanneer je terugdenkt aan het leven toen jij een kind was, herken je dan de hoogsensitiviteit? Misschien heb je je weg er al in gevonden. Of ben je je vooral gaan aanpassen, omdat je vroeger al zo goed kon aanvoelen wat er van je verwacht werd. Hoogsensitieve personen kunnen enorm goed aanvoelen 'wat er van hen verwacht wordt' en hebben direct door "hoe het hoort". De omgeving speelt hier een belangrijke rol in. Misschien ben je het als last gaan ervaren en heb je je ervoor afgesloten. Mocht je dat herkennen, probeer dan te kijken naar welke kwaliteiten hoogsensitiviteit heeft. En hoe je dat kunt inzetten en omarmen. 

Omgaan met hoogsensitiviteit

Vaak hoor ik dat men hoogsensitiviteit als 'last' ervaart. Het kan zijn dat het soms anders voelt en dat je misschien niet aan de verwachting van de maatschappij kan voldoen. 1 op de 5 personen is hoogsensitief en niet ieder hoogsensitief persoon is hetzelfde. Als hoogsensitief persoon heb je heel veel kwaliteiten die je voor verschillende dingen kunt inzetten. Je bent in het staat om veel op te merken., geen detail ontgaat je. Je bent een creatief persoon. Je geniet van kleine dingen. Je hebt een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Je houdt van rechtvaardigheid. Je bent zorgzaam. Je hebt een sterke zelfreflectie. Je hebt een sterke intuïtie en je bent empatisch. Al deze eigenschappen zijn enorm waardevol, wanneer je ze op de juiste manier inzet.  Hoogsensitieve personen nemen meer informatie bewust waar. Deze informatie wordt diepgaand verwerkt in de hersenen. Hiervoor is tijd en ontspanning nodig. In onze huidige (drukke) maatschappij is tijd een schaars begrip. Wanneer er onvoldoende tijd is voor herstel, rust en ontspanning kan overprikkeling ontstaan. Het loont daarom de moeite om je te verdiepen in jouw eigen hoogsensitiviteit en te kijken wat voor jou werkt. 

Hoogsensitief leven

Wanneer hoogsensitiviteit speelt binnen jouw gezin, is het fijn om te weten hoe jouw ideale hoogsensitieve leven eruit ziet. Met alle kwaliteiten die hoogsensitiviteit heeft, kun je een prachtig hoogsensitief leven opbouwen. Een hoogsensitief leven waarin jij weet wat voor jouw kind werkt en wat niet. Een hoogsensitief kind kan het vaak nog niet uitleggen en laat het met gedrag zien. Als ouder kun je hier enorm bij ondersteunen. Je kunt samen met jouw hoogsensitieve kind een balans zoeken tussen overprikkeling en onderprikkeling. Jouw hoogsensitieve kind geniet van de natuur of kan helemaal opgaan in zijn creatieve uitspatting. Vol zelfvertrouwen en helemaal in zijn kwaliteit.

bottom of page