top of page

Hoogbegaafd

Wat is hoogbegaafd?

Circa 2% van de bevolking is hoogbegaafd. Er is niet 1 definitie van hoogbegaafdheid. Dit maakt het direct ook complex om hoogbegaafdheid te signaleren.
Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van de volgende definitie.
"Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren."

 

Een bovengemiddeld IQ is in ieder geval een belangrijk onderdeel van hoogbegaafdheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een score boven de 130. Maar enkel een IQ score (lees: hoge intelligentie) is niet het enige wat hoogbegaafdheid omschrijft. Veel onderzoekers zijn het er inmiddels over eens dat hoogbegaafdheid meer is dan enkel het ‘cijfer”.

De zogenoemde ‘zijnskenmerken” , wat Tessa Kieboom beschrijft als het ‘zijnsluik’, zijn een essentieel onderdeel bij hoogbegaafde kinderen.

Kenmerken hoogbegaafdheid

De zogenoemde zijnskenmerken zijn een essentieel onderdeel van hoogbegaafdheid. Deze kenmerken zijn hét verschil met iemand die enkel een hoog IQ heeft. Het sneller denken, intenser voelen en creatief denken zijn eigenschappen die hierbij horen. Het zogenoemde zijnsluik omvat:

  • perfectionisme (faalangst, de lat hoog leggen en angst voor fouten maken)

  • rechtvaardigheidsgevoel (eindeloze discussie, confrontatie met gezaghebbers)

  • hoogsensitiviteit (intense indrukken en waarnemingen, gevaar en angst, grotere emotionele intensiteit) 

  • kritisch ingesteld (hoge mate van zelfreflectie, pijnlijke eerlijkheid, neemt niet alles voor waarheid aan)

Kenmerken

"If you judge a fish by it's ability to climb a tree, he will believe his whole life he is stupid"

 

 

- Albert Einstein-  

Hoogbegaafdheid: zo zit het

 

'Logic will get you from A to B. Imagination brings you everywhere"


- Albert Einstein- 

Wanneer ben je hoogbegaafd?

Een hoogbegaafd kind heeft een IQ boven de 130. Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Tussen de 110 en 120 heb je een bovengemiddelde intelligentie. Tussen de 120 en 130 word je meerbegaafd genoemd. Kinderen die een IQ score boven de 145 hebben, zijn uitzonderlijk begaafd. Naast de zijnskenmerken kun je een hoogbegaafd kind ook herkennen aan:

  • snel kunnen leren

  • creatief zijn

  • nieuwsgierig

  • autonoom zijn

  • veel energie hebben

  • gevoelig voor emoties van anderen

  • snel verbanden kunnen leggen

  • complex denken

  • een goed geheugen

  • een (apart) gevoel voor humor hebben

  • grote fantasie hebben

Ontvang GRATIS het e-book
Hooggevoeligheid in de zomervakantie

E-BOOK-Image copy.png

 Professionele hulp

Als je hebt ontdekt dat jouw kind hoogbegaafd is, is het van belang te leren hier goed mee om te gaan.

 

Ieder kind en ieder gezin is uniek. De mooie eigenschappen van jouw hoogbegaafde kind zijn prachtig.

Om als ouder om te leren gaan met de prachtige eigenschappen van jouw kind, kan het helpen om hier professionele begeleiding in te zoeken.

De uitdagingen van een ouder met een hoogbegaafd kind kunnen pittig zijn. Ik weet, uit ervaring, dat dit een lange zoektocht kan zijn en dat het vermoeiend kan zijn wanneer het allemaal net niet werkt.

Als specialist hoogbegaafdheid help ik jou en jouw gezin graag verder, zodat jouw kind op een positieve manier leert omgaan met zijn hoogbegaafdheid.

 

Met mijn jarenlange ervaring is voor mij niks gek en kun je helemaal jezelf zijn.

Ik vind het belangrijk om maatwerk en oprechte aandacht te kunnen bieden in de 1 op 1 coaching. Neem vooral contact met me op (of: maak een kennismakingsafspraak) en ik help je verder.

reviews

Nooit geweten dat 

er zoveel meespeelt

bij hoogbegaafdheid

-Kiki

Nicole is vriendelijk en 

altijd bereid om je 

te helpen. 

- Wendy

Dankzij Nicole weten

we veel beter wat er 

bij ons kind speelt. 
We hebben weer meer

gezelligheid thuis.

Zo waardevol

- Tessa

Je hebt ons leven veranderd. We zijn je zo dankbaar. We raden de cursus "harmonie in huis' iedereen aan.

- Kate en Sander

De online cursus is 

prettig te volgen. Nicole 

geeft veel waardevolle tips.

- Patricia

Het helpt enorm dat 

Nicole ervaring heeft in hoogbegaafdheid. Het is zo fijn om die herkenning te krijgen. Iemand die je echt begrijpt. 

- Melanie

Nicole, dank je wel voor 

al jouw hulp en jouw tijd. We wisten echt niet meer wat we moesten. Nu hebben we weer gezelligheid en zien we het weer zitten.

- Valerie

Als ouder is het soms moeilijk om tijd te vinden voor leren of coaching. Nicole biedt dat ook in de avond en dankzij de online leeromgeving kun je altijd bij de lessen. Heel waardevol.

Sandra

Mijn naam is Nicole Lagerberg, moeder van 3 hoogsensitieve kinderen (met een sterke wil) waarvan 2 hoogbegaafd. Een pittige combinatie en hard werken. Dat geef ik direct toe. 

Zij zijn ook mijn drive om mijn eigen coachpraktijk te starten en deze kenmerken/ kwaliteiten de wereld in te brengen.
Ik breng graag de kwaliteiten en krachten van de kinderen aan het licht, zodat jij als ouder meer inzicht krijgt in de kenmerken van hooggevoeligheid en/of hoogbegaafdheid. Inzicht in de kenmerken van hoogsensitiviteit kan al veel opheldering geven bij ouders. Je begrijpt waar het gedrag van jouw kind vandaan komt. Dit geeft opluchting.

Ik werk met ouders van hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen, Je kunt bij mij terecht voor:

  • omgaan met de sterke wil van jouw hoogsensitieve kind

  • omgaan met driftbuien van jouw hoogsensitieve kind

  • faalangst

  • emotieregulatie

  • liefdevol grenzen stellen

  • omgaan met jouw hoogbegaafde kind

IMG_9977 (2).jpg

Over mij

Nicole lagerberg

Uitdagingen hoogbegaafd kind

De uitdagingen die een hoogbegaafd kind kan hebben, zijn enorm. Een hoogbegaafd kind kan zich niet begrepen voelen, kan zich dom voelen en hierdoor een enorm laag zelfbeeld ontwikkelen. Wanneer een hoogbegaafd kind intens leeft, een complexe denker is en graag autonoom bezig is in een kleuterklas wordt gezet met leeftijdsgenoten die nog geen kleuren of vormen kennen, kan dit enorm frustrerend zijn voor het kind. Een hoogbegaafde kleuter kan aan zichzelf gaan twijfelen. En aangezien een hoogbegaafde kleuter enorm goed kan aanvoelen wat er van hem verwacht wordt, kan hij direct gaan stoppen met het benoemen van de kleuren en vormen. Misschien telt jouw hoogbegaafde kleuter wel tot 50 thuis, maar is het in de kleuterklas nog helemaal niet belangrijk (en hoeft het maar tot 20 te tellen).

Aansluiting bij andere kinderen

Het vinden van gelijkgestemden is lastig voor hoogbegaafde kinderen. Een hoogbegaafde kleuter die bezig is met het ontstaan van het universum, het dinotijdperk of alles weet van het menselijk lichaam, zal niet snel aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes.
Voor je het weet, geeft men aan dat jouw hoogbegaafde kind sociaal emotioneel achter loopt. Dit is absoluut niet zo. Hier komt vaak de asynchrone ontwikkeling naar voren.

Veel vragen, fantasie en dagdromen

Jouw hoogbegaafde kind wil niet alleen maar spelen, maar ook graag zinnig/ nuttig bezig zijn. Daarnaast is een hoogbegaafd kind enorm geïnteresseerd in de wereld om zich heen en kan over 1 onderwerp al 20 vragen bedenken. Dus wanneer de leerkracht denkt dat het onderwerp wel klaar is, stelt jouw hoogbegaafde kind nog wat vragen. Of, wanneer er geen tijd voor is, blijft jouw kind in zijn hoofd malen met al die vragen. Hierdoor kan hij in zichzelf keren en zelf allerlei fantasieën of antwoorden proberen te krijgen. Heerlijk is jouw kind aan het dagdromen. Een leerkracht kan het interpreteren als een kind wat snel afgeleid is of niet geïnteresseerd is/ niet aan zijn (saaie) werk wil gaan.

bottom of page