top of page

Hoogsensitief kind slaapt slecht

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023

Het is bekend dat slaap essentieel is voor de groei en ontwikkeling van een kind. Helaas kunnen sommige kinderen problemen ondervinden met slapen. In het bijzonder hoogsensitieve kinderen, deze ervaren regelmatig moeilijkheden op dit gebied. In dit blog onderzoeken we de mogelijke oorzaken van slaapproblemen bij hoogsensitieve kinderen, bespreken we de gevolgen van een slechte nachtrust voor een hoogsensitief kind en geven we tips om met deze uitdagingen om te gaan.

Hoe kan het dat een hoogsensitief kind slecht slaapt?

Slaapproblemen bij hoogsensitieve kinderen kunnen diverse oorzaken hebben. Overprikkeling

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoeliger voor externe prikkels, zoals lawaai, licht en geur. Hierdoor kunnen ze overprikkeld raken, wat het moeilijk maakt om te ontspannen en in slaap te vallen. Gedurende de dag krijgen hoogsensitieve kinderen enorm veel prikkels te verwerken. Daarnaast kan er sprake zijn van spanning, wat ook kan zorgen voor een interne overprikkeling. In mijn online cursus, spanning en overprikkeling, leer je hier meer over.

Overactivitatie van het zenuwstelsel

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een actiever zenuwstelsel, waardoor het voor hen moeilijker is om snel tot rust te komen. Ze kunnen gevoeliger zijn voor stress en emoties, waardoor hun brein moeite heeft om te ontspannen voordat ze gaan slapen. Het starten met ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness voor het slapengaan, kan het kind helpen om tot rust te komen en beter te kunnen slapen.

Piekeren en levendige verbeelding

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak de neiging om diep na te denken over gebeurtenissen en situaties. Ze kunnen blijven peinzen en piekeren. Hierdoor kunnen ze moeilijker in slaap vallen. Hoogsensitieve kinderen kunnen ook een levendige verbeelding hebben, wat leidt tot intense dromen of nachtmerries. Het creëren van een bedtijdroutine met ontspannende activiteiten, zoals het voorlezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek, kan helpen om hun gedachten te kalmeren. Er zijn ook speciale dagboeken voor kinderen, waarmee je met korte vragen samen de dag doorneemt.

Gevoelig voor labeltjes en comfort

Hoogsensitieve kinderen kunnen ook hypergevoelig zijn voor fysieke sensaties, zoals een oncomfortabel matras, een kriebelend labeltje op hun pyjama of een te warme slaapkamer. Deze ongemakken kunnen hun slaappatroon verstoren. Het zorgen voor een comfortabele slaapomgeving, met een passend matras en beddengoed, kan hun slaap verbeteren.

Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust voor een hoogsensitief kind?

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor prikkels, waardoor ze sneller overprikkeld kunnen raken. Een slechte nachtrust kan de gevolgen van overprikkeling verergeren en kan invloed hebben op zowel hun fysieke als emotionele welzijn. Maar wat zijn precies de gevolgen van slecht slapen voor een hoogsensitief kind en wat kunnen ouders doen om hen te helpen?

Vermoeidheid

Een gebrek aan slaap leidt tot vermoeidheid en een verminderde concentratie. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om de prikkels van de dag te verwerken en hun lichaam en geest de nodige rust te geven. Hoogsensitieve kinderen hebben hier vaak nog meer behoefte aan, omdat ze over het algemeen al meer prikkels te verwerken hebben dan hun leeftijdsgenoten. Een slechte nachtrust kan er dus voor zorgen dat ze overdag moeite hebben om zich te concentreren, wat hun schoolprestaties en algehele functioneren kan beïnvloeden.


Verhoogde prikkelbaarheid

Daarnaast kan een verstoorde slaap invloed hebben op de emotionele gesteldheid van hoogsensitieve kinderen. Ze zijn vaak gevoeliger voor stemmingen en emoties. Een tekort aan slaap kan ervoor zorgen dat ze sneller overweldigd raken en moeilijker met hun intense emoties kunnen omgaan. Dit kan resulteren in verhoogde prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs angst of depressie.

Wat kun jij, als ouder, doen?

Wanneer jouw hoogsensitieve kind slecht slaapt, kun je hier zelf ook behoorlijk last van hebben. De avonden tikken weg. Je verzint van alles: tot bij jouw kind zitten, jouw kind in jouw bed laten slapen of slapen op de kamer van jouw kind. Gelukkig zijn er ook andere manieren om jouw kind hierbij te helpen.

Regelmatig bedritueel

Een hoogsensitief kind heeft baat bij een regelmatig bedritueel en een vaste bedtijd. Dit helpt het kind om een rustige en ontspannen slaapomgeving te associëren met bedtijd. Het kan ook helpen om prikkels voor het slapengaan te verminderen, zoals het beperken van schermtijd en het creëren van een rustige en opgeruimde slaapkamer. Bijvoorbeeld door de gordijnen alvast dicht te doen en een niet te felle lamp aan te zetten.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of een warm bad voor het slapengaan helpen om het kind te kalmeren en voor te bereiden op een goede nachtrust. Het is ook van belang om te achterhalen of er onderliggende problemen zijn die de slaap kunnen beïnvloeden, zoals zorgen of angsten. Praat hier openlijk over met het hoogsensitieve kind en overweeg indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Professionele begeleiding zoeken


Wanneer je zelf zoekende bent en hulp wilt in het omgaan met een hoogsensitief kind wat slecht slaapt, is het verstandig om professionele begeleiding in te schakelen. Ik, Nicole Lagerberg, heb jarenlange ervaring met het begeleiden van ouders van hoogsensitieve kinderen. Met mijn professionele begeleiding krijg je als ouder hulp in de begeleiding van jouw hoogsensitieve kind. Zo kan jouw hoogsensitieve kind beter omgaan met de situaties waarin de woedeaanvallen zich voordoen en kan het gezin hem of haar hierbij helpen. Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in, zodat ik je hier meer over kan vertellen.

Begrip en empathie

Het is essentieel dat ouders begrip tonen voor de behoeften van hun hoogsensitieve kinderen en hen ondersteunen bij het vinden van effectieve slaapgewoonten. Door een omgeving te creëren die rust en comfort biedt, kunnen ouders helpen om de slaapkwaliteit van hun hoogsensitieve kind te verbeteren en zo de mogelijke gevolgen van slecht slapen te verminderen.

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page