top of page

Intense emoties bij hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak de gave om de wereld op een dieper niveau te ervaren. Deze gevoelige perceptie brengt echter ook intense emoties met zich mee. Als ouders van een hoogsensitief kind kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan en te begrijpen wat er in het hoofd en hart van je hoogsensitieve kind omgaat. In dit blog geef ik je inzicht in de intense emoties van hoogsensitieve kinderen, hoe deze zich kunnen uiten en de uitdagingen waar ouders mee geconfronteerd worden.


Wat zijn de intense emoties van hoogsensitieve kinderen?

Hoogsensitieve kinderen beleven emoties intenser dan hun leeftijdsgenootjes. Ze kunnen overweldigd worden door gevoelens zoals angst, verdriet, frustratie, vreugde, boosheid en empathie. De angst kan bijvoorbeeld gaan over faalangst, de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om niet leuk gevonden te worden, de angst om uitgelachen te worden óf de angst van de zaken die gebeuren in de wereld. Hoogsensitieve kinderen kunnen snel verbanden leggen en zij leggen de verbanden dus ook direct op hun eigen situatie.


Het verdriet kan gaan over een vriendje wat niet kan spelen die dag, de cavia die is overleden, de wijzigingen van de structuur van de dag, nieuwe gebeurtenissen of het voelen van geen verbinding. Een hoogsensitief kind voelt dit allemaal aan.


De frustratie kan bijvoorbeeld gaan over het niet extra mogen gamen, de taak die hij niet af heeft gekregen, de som die niet lukte, het huiswerk wat niet op tijd af is of de druk om te presteren.


Dit komt doordat hoogsensitieve kinderen dieper nadenken over gebeurtenissen en situaties, waardoor emoties sterker ervaren worden. Het zenuwstelsel staat scherper afgesteld, waardoor veel details in volle vaart binnenkomen. Emoties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overprikkeling. Het is belangrijk om als ouder van een hoogsensitief kind te beseffen dat deze intense emoties een natuurlijk onderdeel zijn van de hoogsensitieve aard van je kind.


Hoe uiten intense emoties zich bij hoogsensitieve kinderen?


Dit verschilt uiteraard per hoogsensitief kind. Hoogsensitieve kinderen kunnen hun intense emoties op verschillende manieren uiten. Sommige kinderen worden heel stil en teruggetrokken, terwijl anderen juist heel expressief zijn en alles eruit gooien. Ze kunnen bijvoorbeeld hevig huilen, schreeuwen, schoppen, slaan of zelfs fysieke klachten als hoofdpijn of buikpijn krijgen. Als ouder is het belangrijk om de uitingen van je kind serieus te nemen en ze te helpen bij het omgaan met deze intense emoties.


De manier waarop jouw hoogsensitieve kind zijn intense emoties uit, hangt af van het temperament van jouw kind. Wanneer de hoogsensitieve kant meer voorop staat bij jouw kind, kan jouw kind zich gaan terugtrekken of stiller worden.


Wanneer jouw kind naast hoogsensitief ook een sterke wil heeft, uit hij deze intense emoties doorgaans op een andere manier. Hij gaat volledig de strijd met je aan, hij begint met schreeuwen, schoppen of slaan en jouw hoogsensitieve kind met een sterke wil gaat net zo lang door totdat hij krijgt wat hij wil. Want HIJ wil het en hij wil het NU. (niet voor niks noem ik het liedje “I want it all”- Queen” zijn lijflied). Vraag hier het gratis e-book hooggevoelige kinderen met een sterke wil aan voor tips hoe je met bepaalde situaties om kan gaan.

Wat is de betekenis van intense emoties bij hoogsensitieve kinderen?

Vaak zijn deze intense emoties een signaal dat er iets speelt bij jouw hoogsensitieve kind. Als je het vanuit die hoek probeert te bekijken, kun je er ook op een open en nieuwsgierige manier naar kijken. Het helpt enorm wanneer je de intense emoties kunt gaan herkennen bij jouw kind.


Het begrijpen van de betekenis achter deze emoties bij jouw hoogsensitieve kind, zorgt ervoor dat jij jouw kind beter kunt ondersteunen en begeleiden.

De emoties worden intens ervaren door jouw hoogsensitieve kind en een kind kan simpelweg nog niet met deze intense emoties omgaan.


Wanneer jouw hoogsensitieve kind ook een sterke wil heeft, kan hij vaak heel goed het knopje van de ouder vinden. Hij weet precies welk knopje hij moet indrukken om ook bij de ouder intense emoties op te roepen. Dankzij hun hoogsensitiviteit voelen ze heel goed aan waar jouw pijnpunt als ouder zit. En omdat ze met hun sterke wil eerder geneigd zijn de confrontatie aan te gaan met jou, zal hij het niet nalaten om precies het knopje van jouw pijnpunt te raken.


Ouders benoemen in mijn programma Harmonie in Huis vaak: “hij kan me zo op de kast jagen” , “het is wel bijzonder hoe erg mijn kind mij kan raken” of dat ouders soms enorm boos kunnen worden op hun kind (iets waarvan ze van tevoren hadden bedacht om vooral níet te doen).

Hier help ik veel ouders mee, want het kan een enorme uitdaging zijn om dit gedrag als signaal te zien én jouw kind dan nog te ondersteunen. Je wilt dit gedrag niet, je vindt het onacceptabel en dat is helemaal logisch. In mijn programma “Harmonie in Huis” neem ik je stap voor stap mee in de wereld van emoties bij hoogsensitieve kinderen. En ik leer je alle stappen naar een harmonieus gezin.


Wat zijn de uitdagingen voor ouders van hoogsensitieve kinderen met intense emoties?

Als ouder van een hoogsensitief kind zijn er een aantal uitdagingen. Zeker ook afhankelijk van het temperament van jouw kind. De uitdagingen kunnen onder andere zijn:


Het omgaan met sterke emoties

Jouw hoogsensitieve kind kan de intense emoties enorm goed uiten. Maar op een manier die jij zelf nogal lastig vindt. Soms lijkt het wel overdreven hard of vind je de uiting onnodig. Het helpt om te beseffen dat hoogsensitieve kinderen deze emoties echt intens ervaren. Ze uiten deze dan ook op een sterke manier. Een hoogsensitief kind doet dit, omdat hij zich overweldigd voelt.


Overprikkeling van ouders

Als ouder van een hoogsensitief kind kun je zelf ook overprikkeld raken. Misschien heb je het druk op je werk, heb je van alles te doen zoals sporten, het huishouden, de boodschappen en sociale verplichtingen. Het is teveel om op te noemen. Als je dan een fijne planning in jouw hoofd hebt voor die dag, maar jouw hoogsensitieve kind allesbehalve meewerkt, kan dat enorm frustrerend zijn. Als dat dan vervolgens 1 keer op een dag gebeurt, is dat nog niet zo erg. Dat kun je hebben. Maar wanneer jouw hoogsensitieve kind iedere gelegenheid aangrijpt voor een discussie, debat of strijd zakt de moed je soms echt in de schoenen. Je kunt hier zelf ook behoorlijk van overprikkeld raken. Want de emoties van jouw hoogsensitieve kind komen bij jou ook intens binnen.


Reacties van de omgeving

Als ouder van een hoogsensitief kind kun je met veel reacties van de omgeving te maken krijgen. Opmerkingen als: “als die van mij dat zou doen, dan….”, “je moet hem wat strenger aanpakken” of “hij bepaalt toch zeker niet alles, jij bent de baas” kunnen je enorm onzeker maken.

Je denkt misschien dat je het niet goed doet en begint te twijfelen. Waarom werkt het bij een ander wel? Bij een ander lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn. Daar luistert het kind in 1 keer naar de ouder. Maar jouw hoogsensitieve kind blijft maar doorgaan en stopt niet met 1 discussie. Enorm vermoeiend.

Het loont enorm om hulp te zoeken. Zoek hulp bij ouders die hetzelfde meemaken of ga op zoek naar professionele begeleiding, zodat je ondersteunt wordt in de stappen van het erkennen van de intense emoties en het empatisch reageren op jouw kind.


Conclusie over de intense emoties van een hoogsensitief kind

Hoogsensitieve kinderen ervaren intense emoties op een dieper niveau dan andere kinderen. Het begrijpen van deze emoties en hoe ze zich kunnen uiten is van cruciaal belang voor ouders. Het is essentieel om geduldig en empathisch te zijn, en je kind te ondersteunen bij het omgaan met deze intense emoties. Het aanleren van emotieregulatie kan helpen om de intensiteit van de emoties te verminderen en jouw hoogsensitieve kind te leren hoe ze op een gezonde manier met hun gevoelens kunnen omgaan.


Tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen

Om je alvast wat te ondersteunen, vind je hieronder 3 tips die je kunt toepassen in de dagelijkse situatie met jouw hoogsensitieve kind:


Creëer een veilige en rustige omgeving: zorg voor een prikkelarme ruimte waar je kinderen tot rust kunnen komen en hun emoties kunnen verwerken


Leer signalen herkennen: leer de subtiele signalen herkennen die aangeven dat je kind overprikkeld raakt of intense emoties ervaart.


Geef ruimte aan emoties, zonder te oordelen. Zorg dat je er bent voor jouw kind en zorg dat jouw kind zich veilig voelt. Jij bent zijn veilige haven en jij bent zijn voorbeeld.


Plan vrijblijvend een kennismakingsgeprek met mij in zodat ik je kan helpen om je kind beter te begrijpen. Zo komt er meer rust in huis en zal je kind zich beter kunnen ontwikkelen.


En een mooie quote om mee af te sluiten. Want soms wil je gewoon even de makkelijke weg, soms vraag je je als ouder ook gewoon af : “waarom moet alles zo moeilijk en intens”? De intensiteit van jouw hoogsensitieve kind kan hem in zijn verdere leven ver brengen én jij kunt hem helpen te leren omgaan met de intense emoties. Hoe mooi is dat?


I never said it would be easy, but it would be worth it- Mae West


38 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page