top of page

Hooggevoelig kind met sterke wil

Een hooggevoelig kind met een sterke wil beleeft de wereld intens en op zijn eigen unieke wijze. Hij of zij kan intens zorgzaam en meelevend zijn en aan de andere kant de ouder tot waanzin drijven met driftbuien en woedeaanvallen. Klaas is bijvoorbeeld heel zorgzaam voor mens en dier. Hij kan zich het leed van de wereld enorm aantrekken. Regelmatig hoor je: “dat is toch zielig als dat beestje doodgaat mam? We moeten hem redden”. Aan de andere kant kan Klaas ook flink boos worden als iets niet gaat zoals hij wil. Hij kan schreeuwen, schoppen of gaat zijn broertje/ zusje slaan (soms lijkt dat zelfs bewust te zijn).

Hoe herken je een hooggevoelig kind met een sterke wil?

Het herkennen van een hooggevoelig kind met een sterke wil, kan door naar zijn of haar kwaliteiten te kijken. Je kijkt welke eigenschappen horen bij hooggevoeligheid en welke eigenschappen horen bij een sterke wil. Je kunt hiervoor mijn gratis e-book downloaden.

Maar hoe kun je dat herkennen als je continu met jouw kind in een strijd zit? Wanneer jouw kind bijvoorbeeld regelmatig een driftbui heeft na school of kan doordrammen om te krijgen wat hij wil (met een woedeaanval tot gevolg), is dat een signaal dat er iets speelt.

Als ouder kun je dan op onderzoek uitgaan.


Hooggevoeligheid

Een hooggevoelig kind met een sterke wil ervaart de eigenschap ‘voelen’ op een intense manier. Het “voelen” (ook wel de “voelkracht”) heeft verschillende eigenschappen. Dankzij het “voelen” is jouw kind in staat om zich te verbinden met anderen. Voelen is ook essentieel om je te kunnen verplaatsen in een ander. Wanneer jouw kind hooggevoelig is, voelt hij dus meer dan een gemiddeld gevoelig kind. Er komen meer prikkels bewust binnen.


Willen

Een hooggevoelig kind met een sterke wil weet graag heel goed wat hij wil. Zijn “wilskracht” is ook intens aanwezig. Dankzij zijn wilskracht is jouw kind in staat om zich van een ander te onderscheiden. Hij kan goed benoemen wat hij wel en niet wil. En als hij iets wil, dan zorgt hij er ook voor dat hij het krijgt. Op alle mogelijke manieren. Het willen is ook essentieel om jouw eigen unieke weg te kunnen bewandelen. Wanneer jouw kind dus strong-willed is, zal hij meer “willen”.

Kenmerkend

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil, hebben beide eigenschappen dus in sterke mate. Je kunt laag gevoelig, gemiddeld gevoelig en hooggevoelige eigenschappen hebben. En je kunt de eigenschappen van de ‘sterke wil’ in mindere mate of in sterke mate bezitten.

Alert

Welke kwaliteit of schaduwkant jouw kind laat zien, kan helemaal afhankelijk zijn van de omgeving. Op school kan jouw kind bijvoorbeeld de hooggevoelige kant vooral laten zien, terwijl je thuis met name de strong-willed kant ziet. Afhankelijk van de situatie zet jouw kind de ‘ene set aan eigenschappen’ in en bij een volgende situatie de ‘andere set aan eigenschappen’. Dit betekent niet dat de andere set niet aanwezig is, je krijgt hem alleen niet te zien. Op school hoor je bijvoorbeeld: hij is de brave leerling van de klas. Van hem wil ik er wel 30 in de klas hebben. En jij denkt: thuis zie ik een heel ander kind.


Wat zijn de uitdagingen van een hooggevoelig kind met een sterke wil?

Een hooggevoelig kind met een sterke wil staat dagelijks voor vele uitdagingen. Voor jouw kind is het enorm lastig om deze twee eigenschappen onder controle te houden en mee te gaan in de 'normale maatschappij'. De volgende uitdagingen zijn dagelijks van toepassing op een hooggevoelig kind met een sterke wil:

Meer prikkels

Wanneer je meer prikkels binnenkrijgt, is jouw emmer sneller vol. Logisch zou je denken. Hetzelfde is met een computer. Wanneer je die volstopt met allerlei bestanden, is die op een gegeven moment ook “vol” en dan moet je eerst dingen wissen, voordat je weer iets kunt opslaan. Dit geldt ook voor jouw hooggevoelige kind. Op een gegeven moment is zijn emmer vol en dan moeten er eerst prikkels verwerkt worden, voordat er weer nieuwe prikkels bij kunnen.

Dilemma’s

Een hooggevoelig kind met een sterke wil heeft intern de nodige dilemma’s. De strong-willed kant van jouw kind wil heel graag naar dat feestje, want dat is leuk en gezellig. De hooggevoelige kant van jouw kind vindt dat spannend en is bang voor alle prikkels die er zullen zijn. De strong-willed kan van jouw kind wil heel graag zelf bepalen wat hij doet. De hooggevoelige kant van jouw kind wil graag in verbinding blijven en de harmonie bewaren. Dit kan, logischerwijs, tot de nodige spanningen leiden.

Spanning

Spanning kan een groot thema zijn voor een hooggevoelig kind met een sterke wil. Het kan spannend zijn om nieuwe dingen te ontdekken. Het kan spannend zijn om naar onbekende plekken te gaan. Het kan spannend zijn om voor het eerst iets te doen, bijvoorbeeld: de eerste schooldag of de eerste zwemles. De blijvende spanning kan leiden tot onder andere faalangst.

Overprikkeling

Wanneer jouw hooggevoelige kind met een sterke wil teveel prikkels heeft gehad en de emmer is vol, kan hij dat op allerlei manieren uiten. Een hooggevoelig kind kan zich bijvoorbeeld terugtrekken. Een hooggevoelig kind met een sterke wil doet dat meestal anders. Hij gaat met al zijn wilskracht de confrontatie aan, barst in woede uit en krijgt een woedeaanval. Een driftbui of enorme boosheid tegen jou, als ouder, kan het gevolg zijn.

Uitdaging met conformeren

Een hooggevoelig kind met een sterke wil denkt vaak buiten de gebaande paden en heeft de drang om nieuwe ideeën te verkennen. Dit kan soms botsen met de verwachtingen van een gestructureerde omgeving zoals school, waar conformeren wordt benadrukt. Het helpt een hooggevoelig kind met een sterke wil enorm als er een goede balans is tussen ontdekken en verkennen van de ideeën en het volgen van regels.

Wat kun jij, als ouder, doen?

Als ouder kan het ook een uitdaging zijn om jouw hooggevoelige kind met een sterke wil te ondersteunen. De enorme sterke wil kan soms leiden tot driftbuien, flinke discussies en een uitputtende energie. Hieronder vind je een aantal tips:


Omgaan met spanning

Bij een hooggevoelig kind met een sterke wil, kan spanning een thema zijn. Het leren omgaan met spanning kan helpend zijn voor jouw kind. Ieder kind reageert op een andere manier op spanning. Het is raadzaam om samen met jouw kind te gaan kijken waar de spanning zit en hoe hij hiermee om kan gaan.


Herken de signalen

Het herkennen van signalen van bijvoorbeeld spanning of overprikkeling is essentieel om begrip voor jouw kind te krijgen. Wanneer jij weet dat jouw kind hooggevoelig is en last kan hebben van veel prikkels, waardoor jouw kind na een schooldag geïrriteerd is, kan je je kind hierbij proberen te helpen. Leer de signalen eerst herkennen, daarna kan je je kind zo goed mogelijk begrijpen en helpen.


Erken zijn gevoelens

Het erkennen van zijn gevoelens is essentieel om in verbinding met jouw kind te kunnen blijven. Jouw kind wil graag heel veel dingen zelf bepalen, maar heeft jou als ouder ook nog nodig om de emoties op te vangen. De emoties zijn vaak intens en het reguleren van emoties is iets wat jouw kind nog kan leren. Hij doet dit het liefst bij jou, als ouder. Misschien weet je het nog wel: als jouw kind als baby huilde in de box/ bed en jij tilde hem op, dan was het goed. De warmte en nabijheid van jou doet jouw kind zoveel goeds. Als geen ander weet ik hoe lastig dit kan zijn, wanneer jouw kind groter wordt. Jouw kind staat voor je een enorme discussie te voeren en je ziet zijn boosheid toenemen. Hoe kun je hem dan die warmte geven, terwijl je hem vooral wilt leren om niet zo boos te reageren. Hier help ik je heel graag bij om weer rust in het gezin te krijgen en begrip voor elkaar.

Professionele begeleiding zoeken

Wanneer je zelf zoekende bent en hulp wil in het omgaan met jouw hooggevoelige kind met een sterke wil, is het verstandig om professionele begeleiding te zoeken. Ik, Nicole Lagerberg, heb jarenlange ervaring met het begeleiden van ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Met mijn professionele begeleiding krijg je als ouder hulp in het begrijpen van en de omgang met jouw hooggevoelige kind met een sterke wil. Zo krijg je meer rust en harmonie in huis. Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in, zodat ik je hier meer over kan vertellen.


87 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Spanning

Comentários


bottom of page