top of page

Spanning

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023

De eerste schooldag, de eerste zwemles, een nieuwe leerkracht, zijn verjaardag, de decembermaand, ruzie met een vriendje, conflicten. Zomaar een aantal voorbeelden die voor spanning kunnen zorgen bij hooggevoelige kinderen.


Een voorbeeld Jouw kind heeft heel veel zin om naar een feestje/ partijtje van een vriendje te gaan. Hij ziet het al helemaal voor zich: lekker spelen met zijn vriendje en hij heeft zo'n leuk kado gekocht, daar zal zijn vriendje vast blij mee zijn. Hij kan niet wachten om het te geven.

Ze gaan met het feestje naar een binnenspeeltuin.

Het is eindelijk de dag van het feestje. Jouw kind vraagt continue: wanneer gaan we nou? Is het al tijd? Kunnen we al gaan? Ondertussen is jouw kind enorm onrustig. Eindelijk kun je vertrekken, je kind heeft er zin in.

Het is een andere binnenspeeltuin dan waar jullie normaal naartoe gaan. Eenmaal bij de binnenspeeltuin kruipt jouw kind tegen je aan. Oei, dat zijn wel heel veel kinderen. En de speeltuin ziet er ook echt wel anders uit. Hoe weet ik nu waar de ouders zitten? Hoe weet ik nu waar de wc is? Wat moet ik doen als ik dorst heb? Wat als ik mijn vriendje kwijt raak?



Allerlei vragen

Dit zijn allerlei vragen die in korte tijd door jouw kind zijn hoofd kunnen spoken. Een hooggevoelig kind heeft als kwaliteit om subtiele informatie diepgaand te verwerken. Ze maken ook allerlei associaties en denken vaak veel na. Doordat zij het grotere geheel kunnen zien, kunnen zij veel diepgaande vragen bedenken.


Spanning bouwt op

In dit voorbeeld zie je dat jouw kind enorm veel zin in het feestje heeft. Hij kijkt er al een tijd naar uit. Het kan, als ouder, dan ook vreemd zijn als jouw kind dan ineens tegen je aan kruipt. Hij had er immers zoveel zin in? Maar jouw kind heeft echter al veel spanning opgebouwd. Spanning kan al ontstaan doordat hij niet weet waar de binnenspeeltuin precies is. Of dat hij niet weet welke kindjes er zullen zijn, hoelang ze er zullen zijn, welk eten ze zullen krijgen.

Al deze vragen geven onrust en dus spanning.


Voorspelbaarheid

Hooggevoelige kinderen hebben baat bij voorspelbaarheid en zekerheid. Hierdoor ervaren ze een bepaalde rust en daarmee veiligheid. Een hooggevoelig kind weet graag waar hij aan toe is en wat er van hem verwacht wordt.


En dan sta je daar bij de binnenspeeltuin met een kind tegen je aan. Er zijn zoveel kinderen, zoveel geluid en het gaat wellicht anders dan hij bedacht had.

Al deze prikkels komen intens binnen.

Het helpt als je dan weet dat jouw kind spanning heeft opgebouwd, wellicht met vragen zit waardoor hij onrust ervaart en overprikkeld kan raken van alle prikkels.


Je kunt jouw kind helpen door eventueel een tijdje bij hem te blijven, zodat hij in veiligheid de kat uit de boom kan kijken. Erken ook zijn gevoelens.


Na het feestje

Je haalt jouw kind op en hij is helemaal enthousiast. Het was zo leuk en gezellig.

Eenmaal thuis barst de bom. Jouw kind doet helemaal niks van wat jij wil.

Hij schreeuwt naar je en roept dat hij nooit iets mag van jou. Je bent stom!

Voor je het weet, zit je in een conflict met jouw kind.


Ontladen

Wanneer een hooggevoelig kind veel spanning opbouwt, moet dat ook weer ontladen worden. Alle prikkels die zijn binnengekomen, moeten uit het lijf.

Een hooggevoelig kind met een sterke wil zal dit doorgaans doen door brutaal, clownesk of tegendraads gedrag te laten zien.

Wanneer je dit kunt herkennen en kunt zien als opgebouwde spanning bij jouw kind, helpt dit enorm. Een hooggevoelig kind beleeft de wereld intens en neemt meer subtiele informatie waar, waardoor dus de spanning eerder opbouwt. Tijdig ontladen/ ontprikkelen/ ontspannen is daarom essentieel.


Heb je hier meer hulp bij nodig, kijk vooral bij mijn coachtraject







104 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page