Is jouw kind de laatste tijd niet te genieten? Zijn er meer boze buien en explosies thuis?
De laatste weken voor de zomervakantie zijn vaak erg pittig voor hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Er zijn allerlei activiteiten: schoolreisje, uitjes, toetsen, veel leuke dingen, veel drukte, een dansvoorstelling, een sporttoernooi, de klas wordt opgeruimd en misschien nog wel een juffendag of een sportdag. Hoe een dag of week eruit kan zien in deze tijd: op tijd opstaan voor school, naar school (waar toetsen zijn of activiteiten als een schoolreisje), na school spelen met een vriendje, na het spelen naar de sport, na de sport nog huiswerken maken, eten en dan naar bed. En misschien is er in het weekend ook nog een toernooi of voorstelling waar jouw kind voor moet oefenen.
Kortom: jouw kind staat vooral AAN. Er is weinig tijd voor ontspanning. En ontspanning is precies wat hooggevoelige kinderen nodig hebben (ieder kind heeft het nodig, maar hooggevoelige kinderen hebben ontspanning vaker en/ of eerder nodig dan niet-hooggevoelige kinderen).
Spanning opbouwen
Met al deze activiteiten bouwt jouw kind spanning op. Er wordt veel van hem verwacht, er komen meer prikkels binnen (licht, er is veel geluid en de gevoelens van onrust voelt hij haarscherp aan), wellicht is hij bang om niet te voldoen aan de verwachting van de ander of bang om te falen (cito bijvoorbeeld).
Dan zijn er nog de "kleine" spanningen zoals een vriendje wat iets lelijks zegt tegen jouw kind, een vriendje dat niet wil spelen of een broertje/zusje dat in de weg loopt. Als kers op de taart vraag jij, als ouder, ook nog even of hij zijn speelgoed wil opruimen (hoe kun je dat nou vragen, denkt jouw kind?).
Dit zorgt er dus voor dat het potje 'spanning' eerder volloopt. En alleen op tijd naar bed gaan en slapen is dan onvoldoende. Het kan er juist voor zorgen dat jouw kind moeilijker in slaap komt of dat hij nog lang aan het piekeren is over bepaalde dingen.
Uiting in gedrag
Hooggevoelige kinderen met een sterke wil uiten dit doorgaans door clownesk, brutaal of tegendraads gedrag. Op school of bij anderen kan jouw kant helemaal rustig en relaxt zijn en vooral doen wat de ander van jouw kind vraagt. Aangezien jouw kind dit ook aanvoelt, zal jouw kind dit ook doen. Ondertussen loopt het potje 'spanning' alleen maar verder op. Eenmaal thuis, waar jouw kind eindelijk zichzelf kan zijn, kan dan 1 vraag al teveel zijn: de emmer loopt over en de bom barst. Alle spanning komt eruit. Een ware explosie.
En jij denkt: ik vraag alleen maar om jouw speelgoed op te ruimen? Dat is toch niet zo moeilijk?
Nu je weet dat jouw kind gedurende de dag/ week veel spanning opbouwt de komende weken, kun je er misschien anders naar kijken.
Tips - Maak een overzicht van alle activiteiten die jouw kind de komende weken heeft (liefst ook de activiteiten van school zoals schoolreisje/ musical, want dit zorgt voor extra prikkels en spanning)
- Probeer zoveel mogelijk rustmomenten gedurende de dag in te bouwen. Dit hoeven geen hele grote of lange momenten te zijn. Maar een aantal korte momenten helpt ook al. Wil jouw kind graag iedere dag met een vriendje spelen, maar heeft hij in het weekend een sporttoernooi? Hooggevoelige & strong-willed kinderen kunnen enorm overtuigend zijn (ja hoor, mam ik red het echt wel. Ik heb zo’n zin om te spelen met Rik en ik ben echt niet moe). Maar eigenlijk weet je al dat het teveel voor hem wordt.
- Maak daarom ook van tevoren afspraken met elkaar wanneer je die rust inbouwt. Zo creëer je ook duidelijkheid voor jouw kind en dat is erg prettig in deze onrustige periode.
Veel succes lieve ouders.
Wil je hier hulp bij? Wees welkom in mijn unieke 3-maanden programma met zowel online als fysieke coaching.
留言