top of page

Hoogsensitief kind tijdens december periode

De decemberperiode staat bekend als een tijd van vreugde, feestelijkheden en samenzijn. Voor hoogsensitieve kinderen kan deze periode echter overweldigend zijn. Als coach voor ouders van hoogsensitieve kinderen is het mijn doel om jou te helpen begrijpen waar je kind tegenaan kan lopen tijdens deze periode. In dit blog bied ik praktische tips die je als ouder kunt toepassen. Lees verder voor meer inzicht in de uitdagingen die hoogsensitieve kinderen kunnen ervaren en ontdek hoe je jouw hoogsensitieve kind kan ondersteunen.


Hoogsensitieve kinderen nemen meer prikkels bewust waar.

Een hoogsensitief kind heeft vaak oog voor detail en kan de kleinste veranderingen opmerken. Tijdens de kerstdagen kunnen ze genieten van de versieringen, de geur van de kerstboom, de speciale kerstverlichting en andere feestelijke elementen. Anderzijds kunnen ze overweldigd worden door te veel visuele prikkels of onverwachte wijzigingen in hun omgeving. Gedurende de dag (en dagen ervoor) komen er veel prikkels binnen bij een hoogsensitief kind. Vervolgens worden deze prikkels ook nog diepgaand verwerkt in het brein. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak zeer empathisch en kunnen intens reageren op de emoties van anderen. Tijdens de kerstdagen, waarin veel mensen samenkomen en emoties hoog kunnen oplopen, kan het kind de stress en spanning van anderen oppikken en meedragen. Ze kunnen betrokken raken bij conflicten, zich zorgen maken over de stemming van hun familieleden of snel gekwetst worden door negatieve opmerkingen.



Wat zijn de uitdagingen van een hoogsensitief kind tijdens de decemberperiode?


Overprikkeling door externe prikkels

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een sterke behoefte aan rust en regelmaat. De decemberperiode kan echter een overvloed aan externe prikkels met zich meebrengen, zoals lichtdecoraties, harde muziek en drukke winkels. Deze overprikkeling kan leiden tot vermoeidheid, angst en emotionele uitbarstingen bij je kind. Het is belangrijk om te begrijpen dat hoogsensitieve kinderen gevoeliger zijn voor deze prikkels en dat het nodig is om ze te helpen omgaan met overstimulatie.

Verandering in routine en structuur

De decemberperiode gaat vaak gepaard met veranderingen in de dagelijkse routine. Hoogsensitieve kinderen gedijen doorgaans goed bij structuur en voorspelbaarheid, waardoor deze veranderingen een uitdaging kunnen vormen. Nieuwe activiteiten, zoals feesten, bijeenkomsten en speciale evenementen, kunnen stress en angst veroorzaken bij je kind. Het is belangrijk om de impact van deze veranderingen te erkennen en manieren te vinden om de routine en structuur waar mogelijk te behouden

Intense emoties

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak intense emoties en kunnen zichzelf onder druk zetten om aan hoge verwachtingen te voldoen. De druk van cadeaus kopen, presteren op school of tijd doorbrengen met familie kan de emotionele intensiteit vergroten. Daarnaast kan het verlangen om te voldoen aan de verwachtingen van anderen leiden tot angst en overweldigende gevoelens. Het is cruciaal om je kind te ondersteunen bij het omgaan met deze emoties en hen gerust te stellen dat ze goed zijn zoals ze zijn.


Hoe kan een hoogsensitief kind reageren?

Terugtrekken

De reactie van ieder kind kan anders zijn. Een hoogsensitief kind kan bijvoorbeeld stil worden, zich terugtrekken, vermoeid raken of ineens een intense huilbui starten.

Driftbui, tegendraads gedrag

Wanneer jouw hoogsensitieve kind ook een sterke wil heeft, reageert hij doorgaans op een andere manier. Jouw hoogsensitieve kind met een sterke wil kan tegendraads, brutaal of clownesk gedrag gaan vertonen. Hij kan eerder geïrriteerd raken, een driftbui krijgen of gaan plagen.


Slecht slapen

Door alle spanningen kan het zijn dat jouw hoogsensitieve kind slechter slaapt. Jouw kind komt misschien moeilijk in slaap, omdat hij zo nieuwsgierig is of hij een kado in zijn schoen krijgt. Of hij kan gaan piekeren in bed op welke manier Sinterklaas binnenkomt en of jouw kind hem misschien wel zal horen. Hierdoor kan hij ook lichter gaan slapen


Geen zin

Hoe gezellig het samenzijn met elkaar tijdens bijvoorbeeld kerst is, het kan voor jouw hoogsensitieve kind ook net even iets teveel zijn. De hele familie bij elkaar, een feestje, een diner, cadeaus uitpakken; het geeft allemaal prikkels. Jouw kind kan hierdoor overprikkeld raken. En jouw kind kan ook minder autonomie ervaren, omdat hij minder de kans heeft om zelf te bepalen. Na een drukke sinterklaas periode, kan jouw kind er daarom helemaal geen zin in hebben om mee te gaan naar de familie kerstborrel of het familie kerstdiner. En dat kan jouw kind enorm laten merken door aan te geven geen zin te hebben en te vertragen (en vooral niet te doen wat jij wilt).


Tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen tijdens de december periode


Creëer rustmomenten

Plan regelmatig rustmomenten in de drukke decemberagenda. Dit stelt je kind in staat om te ontsnappen aan overstimulatie en op te laden.

Bereid jouw kind voor

Communiceer en bereid je kind voor: leg aan je kind uit wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten tijdens speciale gebeurtenissen. Dit helpt hen zich beter voor te bereiden en vermindert angst.


Respecteer de grenzen van je kind

Houd rekening met de individuele behoeften van je kind en respecteer de grenzen. Dit kan betekenen dat je sommige activiteiten moet beperken of aanpassen om overprikkeling te voorkomen. Heb je een familiedag? Kijk dan of je iets later kunt komen of juist iets eerder weg kunt gaan. Wanneer het voor jouw kind even teveel is, kijk dan of er een mogelijkheid is om zich even terug te trekken. Of loop samen een rondje buiten. Frisse lucht kan ook vaak goed doen.


Communiceer met jouw kind

Vraag jouw kind vooral wat hoe hij het liefst de kerstdag doorbrengt. Laat hem ook aangeven wat hij kan doen, wanneer het voor jouw kind teveel wordt. En spreek een teken af met jouw kind, wanneer jouw kind kan aangeven dat hij naar huis wil. Ben je op een andere locatie met veel prikkels? Vraag jouw kind wat hij het fijnst vindt en probeer een rustig plekje te creëren.


Ontprikkelen

Geef jouw kind de tijd om te ontprikkelen en ontspannen. Dit is voor ieder kind anders. Wat vaak helpt, is: een douche, bad, gedempte lichten, weinig geluid, rustplekje, kleuren, kleien, tekenen.


Hoogsensitieve kinderen kunnen tijdens de decemberperiode tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Het is van essentieel belang dat ouders zich bewust zijn van deze uitdagingen en actief ondersteuning bieden. Door rustmomenten te creëren, te communiceren en de grenzen van je kind te respecteren, kun je helpen de decemberperiode voor je hoogsensitieve kind aangenamer te maken. Onthoud dat elk kind uniek is, dus wees geduldig en flexibel in je aanpak. Herken je jouw kind in hoogsensitiviteit (met een sterke wil)?

Vraag dan mijn gratis e-book aan of plan een gratis kennismakingsgesprek in. Hierin kunnen we het hebben over jouw situatie thuis, en waar jij graag hulp bij zou willen om beter in contact te komen met je hoogsensitieve kind. Op deze manier creëer je rust in het gezin en zal jouw kind zich meer begrepen voelen.


44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page