top of page

December met hoogsensitieve kinderen - tips voor de feestdagen

De decemberperiode staat bekend als een tijd van gezelligheid, feestelijke versieringen en familiebijeenkomsten. Voor de meeste kinderen is het een spannende en opwindende tijd, maar voor hoogsensitieve kinderen kan het behoorlijk pittig zijn. In dit blog gaan we dieper in op waarom de decemberperiode zo'n uitdaging kan zijn voor deze kinderen, welke specifieke behoeften ze hebben en bieden we tips voor ouders om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

De feestdagen kunnen behoorlijk overweldigend zijn, zeker voor een hoogsensitief kind.

Op alle mogelijke manieren wordt jouw hoogsensitieve kind eraan herinnert dat het december is. Immers liggen er vanaf augustus al pepernoten in de winkels.


Dan is het eindelijk november en komt de Sinterklaasperiode in zicht. Het sinterklaasjournaal begint en de spanning stijgt.


Welke prikkels kan jouw kind ervaren tijdens de sinterklaasperiode?

Hoogsensitieve kinderen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel, wat betekent dat ze prikkels intenser ervaren dan hun leeftijdsgenoten. Er komen enorm veel prikkels op ons af in de decemberperiode. Voor een hoogsensitief kind kan deze decemberperiode overweldigend zijn. Hieronder staan de verschillende zintuigen vanuit de ervaring van jouw kind:

Zien:

Waar je ook bent, overal zie je knuffeltjes van sinterklaas of de pieten. Je kunt tekeningen krijgen bij de verschillende winkels en er hangen knuffels van sinterklaas en piet in de etalages van de winkels. Wanneer de intocht is, dan ziet jouw kind die grote man met die rode jas en grote witte baard. Hij heeft een hoed op zijn hoofd (of noemen ze dat een mijter??). Er zijn ook pieten bij en die bewegen alle kanten op. Ze gaan zo snel.


Horen:

Overal hoor je de sinterklaasliedjes en vaak gaat de speaker dan ook nog wat harder. Oei, al dat lawaai kan voor jouw hoogsensitieve kind een enorme uitdaging zijn. En wanneer er een sinterklaasbezoek is (bijvoorbeeld op school), dan wordt de muziek nog harder gedraaid. Alle kinderen gillen en schreeuwen naar de sint en pieten. En dan komt de sinterklaas ook nog op bezoek in de klas, iedereen gaat schreeuwen. En wat praten de pieten hard (en soms zelfs een beetje streng).

Ruiken

Oh lekker die versgebakken kruidnoten. Dat ruikt heerlijk. Of wanneer jouw hoogsensitieve kind bij de bakker de versgebakken pepernoten ruikt. Enorm genieten.


Proeven

Het eten van al dat lekkers, jouw hoogsensitieve kind kan er enorm van genieten. Maar hoe kan dat nou? De ene zak pepernoten is veel lekkerder dan de andere zak pepernoten. En de pepernoten die jij hebt gekocht, vindt jouw hoogsensitieve kind net niet lekker. “Nee mama, die smaak is anders en deze zijn veel te zacht”. Het kan best een uitdaging zijn om de júiste pepernoten te vinden voor jouw hoogsensitieve kind.


Voelen

Alle kinderen voelen in de decemberperiode een enorme spanning. Jouw hoogsensitieve kind des te meer. Een hoogsensitief kind ervaart alles in volle vaart en alle prikkels komen voluit binnen. Daarnaast heeft jouw hoogsensitieve kind ook de kwaliteit om de gevoelens van anderen aan te voelen. Jouw hoogsensitieve kind is nog niet in staat om deze gevoelens bij de ander te laten. En dus neemt jouw hoogsensitieve kind ook de spanning van de andere kinderen over. En jouw hoogsensitieve kind krijgt al zoveel prikkels mee.


Jouw hoogsensitieve kind merkt veel details op en verwerkt dat diepgaand in het brein. Alles gaat heel snel (dus ook het opbouwen van de spanning in het lijf van jouw kind).


Wat zijn de uitdagingen van hoogsensitieve kinderen tijdens de decemberperiode?


Hoeveelheid sociale interacties

Hoogsensitieve kinderen hebben behoefte aan voldoende rust en tijd voor zichzelf. De vele sociale verplichtingen en familiebijeenkomsten creëren echter een overweldigende drukte. Er zijn allerlei verplichtingen of tradities met sinterklaas, kerst en oudjaar. Vaak vier je die al jaren hetzelfde. Je hebt misschien een kerstdag met familie of vrienden of je viert sinterklaas groots met allerlei gezinnen bij elkaar. Hierdoor kunnen hoogsensitieve kinderen sneller vermoeid en gefrustreerd raken.


Verwachtingen en prestatiedruk

De decemberperiode gaat vaak gepaard met hoge verwachtingen en prestatiedruk, vooral op school. Hoogsensitieve kinderen voelen deze druk nog sterker en kunnen last krijgen van faalangst of zich overweldigd voelen door de vele sociale verwachtingen.

Misschien zijn er in de decemberperiode ook nog toetsmomenten. Dit brengt nóg meer spanning met zich mee voor jouw hoogsensitieve kind.


Veranderingen in voeding

Hoogsensitieve kinderen kunnen gevoelig reageren op veranderingen in hun voeding. Tijdens de decemberperiode worden vaak veel zoetigheden en ander voedsel aangeboden, wat kan zorgen voor lichamelijke ongemakken bij deze kinderen.


Wat heeft een hoogsensitief kind nodig tijdens de decemberperiode?


Voorspelbaarheid en structuur

Het handhaven van een normale routine, ondanks de feestdagen, kan hoogsensitieve kinderen helpen om meer grip te krijgen op de prikkels en veranderingen om hen heen.

Natuurlijk hoeft niet alles helemaal hetzelfde te gaan. Duidelijkheid over wat er die dag gaat gebeuren, kan helpen bij een hoogsensitief kind. Bereid jouw kind daarom voor op een bepaalde feestdag (bij wie is het? Hoeveel mensen zijn er? Hoelang blijven we daar? etc.)


Rustmomenten en terugtrekmogelijkheden

Zorg voor voldoende rustmomenten en creëer speciale plekken waar het hoogsensitieve kind zich kan terugtrekken wanneer de prikkels te overweldigend worden. Sinterklaas versieringen zie je overal waar je komt. In de winkels, op school, tijdens de reclame op televisie. Het kan voor een hoogsensitief kind helpen dat er thuis geen extra versieringen zijn. Zo kan thuis een basis voor rust zijn.


Beperk sociale verplichtingen

Kies selectief welke sociale evenementen bijgewoond moeten worden. Het kan verleidelijk zijn om alle sinterklaasbezoeken af te gaan (in het winkelcentrum, bij de sport, op het werk van papa/ mama). De andere kant van de medaille is dat het overweldigend kan zijn voor jouw hoogsensitieve kind. Misschien dat je een bepaalde druk voelt, omdat ‘andere kinderen´ ook gaan en jouw kind zo enthousiast staat te trappelen. Jouw hoogsensitieve kind kan nog niet inschatten wat het gevolg is van al deze intense ervaringen en prikkels. Probeer daarom voldoende rust en ruimte tussendoor te plannen om overprikkeling te voorkomen.


Vraag de planning van school

Vraag aan de leerkracht van jouw hoogsensitieve kind wat de planning is van alle activiteiten in december. Wanneer jij weet dat het ritme anders is op een dag, kan jij jouw hoogsensitieve kind hier alvast op voorbereiden. En je bent zelf voorbereid dat jouw hoogsensitieve kind na die schooldag overprikkeld kan zijn.


Handige informatie over hoogsensitieve kinderen tijdens de decemberperiode

Wil jij meer informatie en tips over de decemberperiode met hoogsensitieve kinderen? Dan kun je nu de masterclass ‘decemberperiode’ aanschaffen. In deze masterclass geef ik enorm veel tips voor de gehele decemberperiode. De tips gaan over jouw hoogsensitieve kind tijdens de sinterklaas periode, tijdens de kerstperiode, tijdens oudjaar en bij de schoolactiviteiten. Deze masterclass is ontstaan door de vele vragen van ouders van hoogsensitieve kinderen die ik kreeg de afgelopen jaren. Deze vragen en tips heb ik nu gebundeld in een masterclass, zodat iedereen dit kan aanschaffen. Enorm waardevol en je kunt er direct mee aan de slag.

Ben je enthousiast geworden? Klik hier voor meer informatie en om de masterclass aan te schaffen. Of wil je liever eerst vrijblijvend kennismaken? Plan dan hier een kennismakingsgesprek met mij in waarin ik je vertel wat ik voor jou, je hoogsensitieve kind en je gezin kan betekenen.


33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page