top of page

Stress rondom pasen

Bijgewerkt op: 10 jul. 2023

Pasen is in aantocht. Dat betekent vaak extra activiteiten voor kinderen, ook op school. Er is misschien een paasontbijt of paasbrunch op school. Er komen misschien extra activiteiten zoals paaseieren zoeken of een pyjama feest. Dit kan zorgen voor onrust bij hooggevoelige kinderen. Hooggevoelige kinderen hebben baat bij voorspelbaarheid en regelmaat. Wanneer er dus andere activiteiten op school komen, kunnen ze hier onrustig van worden.

Andere kinderen in de klas worden heel blij en vrolijk van de activiteit, maar een hooggevoelig kind kan hier andere gevoelens/ gedachten bij hebben zoals: wat wordt er van mij verwacht? Wat moet ik doen? Wat als ik niks lust tijdens het paasontbijt? Moet ik dan alles opeten? Wat zal de juf dan zeggen? Krijg ik daarna nog wel mijn tussendoortje op? En wat als dat niet lukt? Misschien wordt papa of mama dan boos?

Hierdoor zitten hooggevoelige kinderen in hun hoofd en beginnen te piekeren. Dit kan weer zorgen voor minder slaap, want juist wanneer ze in rust komen, begint het piekeren. En voor je het weet, heeft jouw kind te weinig geslapen en begint de ochtend al prikkelbaar. Niks is goed en alles wat je zegt, is niet waar. Hij begint hard te schreeuwen. Jij wordt dan boos, want hij mag toch echt niet zo schreeuwen tegen je. En zo kun je die ochtend al een heel conflict met jouw kind krijgen, voordat hij naar school gaat. Jouw kind schreeuwt vervolgens: ik ga niet naar school, is allemaal jouw schuld!



Wat gebeurt er tijdens stress? Door de activiteiten en verwachtingen die er zijn voor jouw kind, bouwt de spanning bij jouw kind op. Hij krijgt vervolgens allerlei gedachten zoals hierboven beschreven. Deze gedachten zorgen ook voor extra spanning bij jouw kind. Op een gegeven moment is het emmertje vol en moet hij ontladen. Jouw kind vertelt jou echter niet dat het met al deze gevoelens/ gedachten zit, maar laat het merken door zijn boosheid te uiten.

Hooggevoelige kinderen voldoen graag aan de verwachting van de ander en hebben behoefte aan voorspelbaarheid en regelmaat. Dit geeft hen veiligheid. Een andere/ nieuwe activiteit zorgt voor spanning/ onrust en hier tegenover is weer ontspanning nodig om de opgebouwde spanning te ontladen.

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil uiten zich doorgaans via een driftbui/ explosie.

Achter dit gedrag zit dus de opgebouwde spanning van de komende activiteiten en verwachtingen die dat met zich meebrengt.

Hoe ga je als ouder om met paasstress?

Bereid je, als ouder, alvast voor dat er na de betreffende schooldag ruimte nodig is om te ontladen. Op welke manier dat het beste kan, is per kind verschillend. De één houdt van bewegen, de ander houdt ervan om in een hoekje een boekje te lezen. Kijk wat bij jouw kind past.

Bereid je, als ouder, voor op een driftbui/ explosie. Dan overkomt het jou als ouder ook minder en weet je dat het een keer moet gebeuren.

Vertel de juf dat jouw kind het lastig vindt om bij andere activiteiten te weten wat er van hem verwacht wordt. Wellicht kan de juf bij jouw kind extra aangeven wat er van hem verwacht wordt én wellicht ook spanning wegnemen door te zeggen dat jouw kind niet alles hoeft op te eten.


33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page