top of page

Speelt jouw kind vaak de baas?

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023

Heb je het idee dat jouw kind voortdurend de baas speelt in huis? Dat alles moet gaan zoals hij wil?

Als jij vervolgens zegt wat jullie gaan doen, vertelt hij jou wel hoe het moet. En jouw kind doet het op zijn eigen manier. Zijn onderstaande voorbeelden voor jou kenmerkend:

Nee mama, ik MOET eerst de trap af, jij niet.

Nee mama, ik WIL nu kiezen wat we kijken op tv.

Nee papa, ik DOE eerst mijn pyjama aan en ga dan pas tanden poetsen. Nee papa, ik moet echt eerst mijn wedstrijd afmaken voor ik kan stoppen met gamen.

Nu ben ik er klaar mee

Op een gegeven moment kun je, als ouder, hier helemaal klaar mee zijn. De hele dag die strijd en conflicten (soms ook echt om niks) kunnen behoorlijk vermoeiend zijn.

Je kunt dan gaan denken: werk nu gewoon eens mee!

Jouw kind negeert jouw vervolgens totaal en gaat gewoon zijn eigen gang.

Je begint echt boos te worden, want hij luistert echt nooit naar je.

Op een gegeven moment zeg je: nu is het klaar, nu ga je gewoon luisteren.

Jouw kind schreeuwt naar je dat hij dat niet wil. Je krijgt nog een opmerking als: “jij verpest ook altijd alles”.

Vervolgens eindigt het in een strijd, wat je helemaal niet wilt.

Wat gebeurt hier nu?

Een hooggevoelig kind met een sterke wil weet heel goed wat hij wil en hoe hij het wil. Hij ziet zijn hele plan al voor zich. Daarnaast kan hij zó enthousiast zijn als hij met iets bezig wat hij graag wil. Hij is bereid om hier de confrontatie/ strijd met jou aan te gaan. Een hooggevoelig kind met een sterke wil heeft een enorme behoefte aan autonomie.

Als jouw kind bijvoorbeeld de hele dag naar school is geweest, heeft hij overdag weinig ruimte gekregen om zelf te bepalen. Immers staat de structuur van de dag vaak vast en wordt er op school nog voor het kind bepaalt wat hij moet doen. Aangezien jouw kind ook hooggevoelig is, kan hij goed aanvoelen wat er van hem verwacht wordt op school en zal zich daar ook naar gedragen. De behoefte aan verbinding/ harmonie overheerst op dat moment. Dit kan zorgen voor oplopende spanning bij hooggevoelige kinderen.

Eenmaal thuis kan hij dan ‘eindelijk’ zelf bepalen wat hij doet. Hij heeft er zo’n zin in om lekker te spelen. Of hij kan eindelijk even zelf kiezen wat hij op tv kijkt. In zijn ‘veilige’ omgeving van thuis, kan hij helemaal zichzelf zijn. Wanneer jij, als ouder, vervolgens komt met iets wat hij moet doen, kan hij hier enorm fel op reageren. Hij WIL dat helemaal niet en bepaal het toch zeker zelf wel.

Hierin zie je dus dat de oplopende spanning op school, meewerkt in de explosie/ boze bui thuis. Aan de ene kant willen deze kinderen verbinding en aan de kant willen ze graag zelf bepalen.

Wil je hulp hierbij?

Het helpt als je begrijpt waar dit vandaan komt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Wees welkom in het unieke coach programma, waarin ik je meer vertel en jou leer hoe je op een liefdevolle en effectieve manier kunt reageren. Zodat jij en jouw kind met meer zelfvertrouwen samen de toekomst in gaan.




3.576 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page