Waarom houdt je brein van de comfortzone?
- nicolelagerberg
- 3 apr
- 3 minuten om te lezen
De wetenschap achter weerstand en comfort
Je hebt vast wel eens een geweldig idee gehad: een nieuw bedrijf starten, eindelijk die online cursus volgen, of misschien je sportroutine volhouden. Maar na een paar weken… geef je het op. Je schuift het voor je uit, je verzint excuses en voor je het weet, zit je weer vast in je oude patronen. Hoe komt dat?
Dat heeft alles te maken met de manier waarop je brein werkt. Ons brein is geprogrammeerd om energie te besparen en gevaar te vermijden. Dit betekent dat elke vorm van verandering – zelfs als die goed voor je is – wordt gezien als een mogelijke bedreiging. En dat is precies waarom je weerstand ervaart.
Hoe werkt dit in je brein?
Ons oerbrein (het reptielenbrein) is geprogrammeerd om ons veilig te houden. Verandering betekent onbekend terrein, en onbekend terrein kan gevaarlijk zijn. Dit heeft evolutionair gezien altijd gewerkt: als je voor zekerheid koos en binnen de groep bleef, overleefde je. Maar in de moderne wereld werkt dit mechanisme vaak tegen ons.
Voorbeelden:
Waarom mislukken diëten vaak na een paar weken?
Je lichaam en brein willen energie besparen en houden van patronen. Zodra je jezelf restricties oplegt, begint je brein signalen af te geven dat dit ‘niet veilig’ is. Voor je het weet, grijp je weer naar oude eetgewoontes.
Waarom haken mensen af bij een nieuwe sportroutine?
De eerste weken ben je gemotiveerd, maar zodra je brein voelt dat het veel energie kost en het ‘oncomfortabel’ wordt, neemt weerstand het over.
Hoe doorbreek je weerstand en zet je je brein in actie?
Gelukkig betekent dit niet dat je vastzit. Je kunt leren om je brein opnieuw te trainen, zodat het verandering niet langer als een bedreiging ziet, maar als een kans.
1. Verander weerstand in nieuwsgierigheid
In plaats van te denken: “Dit gaat lastig worden”, kun je jezelf trainen om te denken: “Wat als ik dit gewoon eens probeer?” Je brein houdt van nieuwe ervaringen als ze klein en behapbaar blijven. Zie verandering als een experiment in plaats van iets definitiefs.
2. Bouw kleine gewoontes in plaats van radicale veranderingen
Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien. Begin klein:
In plaats van direct 5 keer per week naar de sportschool te gaan, start met 10 minuten beweging per dag.
Wil je zichtbaar worden op social media? Begin met één post per week in plaats van dagelijks.
Wil je een nieuw ochtendritueel? Begin met één kleine aanpassing, zoals 5 minuten journaling.
Kleine successen geven je brein een beloning, waardoor het makkelijker wordt om door te zetten.
3. Herken je triggers en doorbreek patronen
Vraag jezelf af: waar saboteert je brein jou nog? Dit zijn vaak momenten waarop je terugvalt in je comfortzone. Voorbeelden:
Je wilt een nieuw aanbod lanceren, maar blijft perfectioneren.
Dit is je brein dat angst vermomt als ‘nog niet goed genoeg’. Jouw brein wil jou veilig houden en alles bij het 'oude vertrouwde' houden. (Lees ook mijn post over perfectionisme en mindset)
Je weet dat zichtbaarheid nodig is voor je bedrijf, maar stelt social media posts uit.
Je brein wil je beschermen tegen afwijzing, bijvoorbeeld in de vorm van de mening van de ander.
Je wilt groeien, maar investeert niet in jezelf.
Je brein houdt vast aan oude patronen om ‘veilig’ te blijven. Groei betekent namelijk dat je dingen anders gaat doen, dan je gewend bent.
4. Focus op de lange termijn en de voordelen
Weerstand voel je in het moment, maar wat als je verder kijkt? Vraag jezelf af: Waar sta ik over een jaar als ik deze verandering wél doorzet? Dit helpt je brein om de voordelen te zien in plaats van alleen de korte termijn ongemakken.
Comfortzone en je brein
Je brein houdt van de comfortzone omdat het geprogrammeerd is om gevaar te vermijden en energie te besparen. Maar als je dit begrijpt, kun je er ook mee werken in plaats van erdoor tegengehouden te worden. Door nieuwsgierigheid te ontwikkelen, kleine gewoontes te bouwen en je triggers te herkennen, kun je weerstand doorbreken en eindelijk wél die stappen zetten die je verder helpe

n.
Wil je hier hulp bij?
Neem contact met me op. Ik help je graag verder.
Comments