top of page

Pakjesavond met een hoogsensitief kind

Met pakjesavond in het vooruitzicht, is het een spannende en magische tijd voor veel kinderen. Maar voor hoogsensitieve kinderen kan deze periode overweldigend zijn vanwege de vele prikkels en emoties die ermee gepaard gaan. Als ouder is het belangrijk om te weten hoe je deze speciale avond zo rustig mogelijk kunt laten verlopen voor je hoogsensitieve kind. In dit blog delen we enkele waardevolle tips en informatie die jou kan helpen bij het omgaan met de spanningen van pakjesavond.

Voordat het pakjesavond is, heeft jouw hoogsensitieve kind al spanning opgebouwd. Het opbouwen van de spanning gebeurt vaak niet op 1 dag, maar dit gebeurt al dagen/ weken van tevoren. De emmer van jouw kind is dus al aardig gevuld, voordat pakjesavond begint.


Ieder kind uit deze spanning op een eigen manier. Een hoogsensitief kind trekt zich misschien meer terug, zoekt minder prikkels op of huilt meer.

Een hoogsensitief kind met een sterke wil uit het vaak iets meer extravert. Hij gooit de spanning er letterlijk uit door bijvoorbeeld driftbuien, schreeuwen of onrustig gedrag.


Begrijp de behoeften van je hoogsensitieve kind

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor prikkels en emoties. Ze kunnen gemakkelijker overweldigd raken door drukte, harde geluiden of onverwachte veranderingen. Als ouder is het belangrijk om de specifieke behoeften van je hoogsensitieve kind te begrijpen en hierop in te spelen tijdens pakjesavond.


Creëer een rustige en veilige omgeving

Een rustige en gestructureerde omgeving kan helpen om de spanningen te verminderen. Zorg ervoor dat de ruimte waarin pakjesavond plaatsvindt niet te vol is. Het is natuurlijk hartstikke leuk om de kamer te versieren met slingers, een geknutselde schoorsteen of allerlei pakketjes. Voor een hoogsensitief kind kan dit overweldigend zijn. De zintuigen van een hoogsensitief kind staan op scherp en ze nemen veel details waar. Het waarnemen gebeurt op een intense manier en kan hiermee extra spanning opleveren bij een hoogsensitief kind.

Zorg, bij voorkeur, dat er niet te veel mensen aanwezig zijn. Jouw kind neemt emoties en sferen van anderen sterk waar. Het lachen, praten en zingen met een groep zorgt ook voor extra (hard) geluid. Vermijd harde geluiden en zorg voor voldoende ruimte voor je kind om zich terug te trekken als dat nodig is. Vier je pakjesavond bij jouw thuis? Vraag jouw kind van tevoren wat hij nodig heeft als het hem teveel wordt op pakjesavond. Misschien wil hij bij jou op schoot of kan hij zich even terugtrekken op zijn eigen kamer.

Vaak willen hoogsensitieve kinderen vooral verbinding en vinden ze het fijn als jij bij ze kunt zijn. Wanneer een hoogsensitief kind nog erg jong is, kan hij zelf vaak niet aangeven wanneer het hem teveel wordt. Je kunt het dan herkennen aan het gedrag (hoe herken je het vervolgens, lees je op pagina hoogsensitief of hoogsensitief sterke wil, link naar pagina’s )

Vier je pakjesavond bij iemand anders? Vraag dan namens jouw hoogsensitieve kind wat jouw kind kan doen als het hem teveel wordt.


Maak een visueel stappenplan

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak baat bij structuur en voorspelbaarheid. Maak een visueel stappenplan waarin je alle fasen van pakjesavond duidelijk uitlegt, van de aankomst van Sinterklaas tot het uitpakken van de cadeautjes. Dit visuele hulpmiddel biedt je kind houvast en vermindert de angst voor onverwachte gebeurtenissen. Mocht je visite krijgen, is het handig om visueel te maken welk tijdstip de visite er is.

Alles om duidelijkheid te kunnen geven aan jouw hoogsensitieve kind, helpt.


Stel grenzen en geef keuzemogelijkheden

Geef je hoogsensitieve kind het gevoel dat ze keuzes hebben en controle hebben over de situatie. Stel duidelijke grenzen, zoals hoeveel cadeautjes ze mogen openen of hoe laat ze naar bed moeten. Maar geef ze ook keuzemogelijkheden binnen die grenzen. Hierdoor voelen ze zich meer betrokken en zelfstandig. En vind jouw hoogsensitieve kind Sinterklaas of Piet eng en wil hij niet op schoot bij Sinterklaas? Laat dit dan vooral en probeer jouw kind niet over te halen. Jouw hoogsensitieve kind geeft op dat moment zijn grens aan. Geef geen oordeel over jouw kind als hij het niet wil. Zorg dat je er bent om hem op te vangen, zodat hij samen met jou zijn intense emotie kan verwerken.


Plan ontspanningsmomenten in

Neem regelmatig pauzes tijdens pakjesavond om te ontspannen en tot rust te komen. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak meer tijd nodig om informatie en emoties te verwerken. Zorg dus voor momenten waarop je kind kan ontsnappen aan de drukte en even kan ontspannen in een vertrouwde omgeving.


Bespreek de emoties en bied ondersteuning

Moedig je hoogsensitieve kind aan om zijn/haar emoties en ervaringen te delen. Bespreek de gevoelens die ze hebben en bied emotionele ondersteuning. Dit helpt hen zich begrepen en veilig te voelen. Neem de tijd om te luisteren en waar nodig gerust te stellen.


Hoe reageer je als ouder op overprikkeling?

Waar het voor jou zo logisch lijkt dat jouw kind rust en ontspanning nodig heeft, kan het voor jouw kind helemaal niet logisch zijn. Hij begrijpt helemaal niet waarom jij wilt dat hij rust heeft. Jouw kind zoekt namelijk graag prikkels op en hij wil alles meemaken en beleven. Wanneer jouw hoogsensitieve kind ook graag prikkels opzoekt, kan het lastiger zijn om rust en ontspanning te vinden. Op zo’n moment is het belangrijk om jouw hoogsensitieve kind vooral vooraf én tussendoor rustmomenten te geven. Wanneer jouw kind een sterke wil heeft, gaat hij daar maar al te graag tegenin, want hij heeft helemaal geen rust nodig (aldus jouw hoogsensitieve kind). Jonge hoogsensitieve kinderen zijn nog niet in staat om zich te beseffen dat ze overprikkelen. Hier hebben ze jou, als rustige en kalme ouder, bij nodig.


Voor jou, als ouder, kan het knap lastig zijn om in zo’n situatie kalm en rustig te blijven reageren. En jij hebt de oplossing, maar jouw kind wil dat niet doen. Dat kan ook nog eens enorm frustrerend zijn. Wil jij weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan, kijk dan eens naar het programma “Harmonie in Huis”.

Herken je jouw kind in hoogsensitiviteit (met een sterke wil)? Vraag dan mijn gratis e-book aan of plan een gratis kennismakingsgesprek in.


18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page