top of page

Mijn kind blijft vragen stellen

Bijgewerkt op: 11 aug. 2023

Kan jouw kind enorm veel vragen stellen op een dag?

Wil jouw kind van alles weten of heeft hij bijzondere vragen (waarom heet een raam ook een ruit en geen vierkant of rechthoek) ?

Neemt jouw kind geen genoegen met 1 antwoord, maar krijg je daarna nog 10 vragen?

Slurpt jouw kind nieuwe informatie op?


Eén van de overexcitabilities (sterke reactie op prikkels, overprikkeling) van hoogbegaafden waar psychiater Dabrowski over schreef, is de intellectuele excitability.


Deze kinderen hebben zeer actieve hersenen en zijn telkens op zoek naar nieuwe informatie, kennis en waarheid.

Loop je bijvoorbeeld in de supermarkt en kom je niet verder dan het fruit en de groente, want jouw kind blijft vragen stellen:

- wat is dit? Fruit, een passievrucht

- hoe heet dat? Dat is een mango

- hoe komt het hier allemaal in de winkel?

- waar komt het eigenlijk vandaan?

- hoelang duurt het dan voordat het hier in de winkel ligt?

Zomaar wat vragen van een hoogbegaafd kind. Je kunt hier ook vreemde blikken of opmerkingen krijgen van de omgeving. Opmerkingen als:

- je moet dat kind nog niet zoveel leren. Laat hem lekker spelen.

Maar jij, als ouder, weet dat jouw kind anders geen rust heeft. Hij heeft die informatie nodig om zich lekker te voelen. Hoewel het voor jou soms ook best pittig kan zijn en je soms wel even klaar bent met al die vragen.


Deze hoogbegaafde kinderen willen graag problemen oplossen. Ze zijn blij als ze ergens helemaal in kunnen duiken (mits het hen interesseert). Als jouw kind ook nog creatief is, kan hij met de meest creatieve/ out of the box oplossingen komen. Als volwassenen denken we vaak al in kaders/ richtlijnen. Creatief hoogbegaafde kinderen kunnen vaak nog buiten de gebaande paden denken. Soms krijgen ze ook hier reactie of vreemde blikken op.

Afhankelijk van het hoogbegaafde kind, kan het kind hierdoor gaan twijfelen aan zichzelf.


Deze hoogbegaafde kinderen leren graag nieuwe dingen en houden ervan om hier vol concentratie over na te denken.

Ze zijn vaak goede waarnemers en kunnen soms ongeduldig of emotioneel reageren als anderen hun enthousiasme voor het onderwerp niet delen. En ook hier lopen jonge hoogbegaafde kinderen nogal eens tegenaan. Op jonge leeftijd kunnen zij zich al interesseren voor de ruimte, de oertijd, de natuur of automerken. Iets waar leeftijdsgenootjes nog helemaal niet meer bezig zijn. Het kan voor hen dan ook flink balen zijn als niemand hun interesse deelt.


Herken jij jouw kind hierin? Kijk dan vooral op welke manier hoogbegaafdheid een rol speelt in het leven van jouw kind. Wil je hier hulp bij? Neem vooral contact met me op.


37 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page