top of page

Hoogbegaafd kind en humor
Een hoogbegaafd kind heeft vaak een ander gevoel voor humor. Deze humor bij een hoogbegaafd kind kan al op jonge leeftijd starten met woordgrapjes.

Het betekent niet dat ieder kind met humor hoogbegaafd is.


De humor van een hoogbegaafd kind ontstaat in de diepere laag van het creatief denken, voelen en zijn. Vaak heeft een hoogbegaafd kind met humor ook een groot associatievermogen en verbeeldingskracht. Hoogbegaafd kind met humor

Een hoogbegaafd kind kan op jonge leeftijd al een ander gevoel voor humor hebben dan leeftijdsgenootjes. 

Een hoogbegaafd kind kan bijvoorbeeld al woordgrapjes maken op jonge leeftijd.

Tijdens een potje schaken zegt het kind bijvoorbeeld: Ik ben als een koning op het bord, altijd een paar stappen vooruit en pionnen die me beschermen.


Je ziet het dat het hoogbegaafde kind al een paar stappen vooruit denkt en de humor met het spel kan bedenken.


Sarcasme

Soms kan een hoogbegaafd kind humor hebben die nét niet kan. 

Of een hoogbegaafd kind wordt sarcastisch. 

Afhankelijk hoe de omgeving hierop reageert, kan het hoogbegaafde kind hier mee stoppen of doorgaan.


Dingen letterlijk nemen

Sommige hoogbegaafde kinderen kunnen dingen ook heel letterlijk nemen en dit kan de humor dan weer in de weg staan. 

Een hoogbegaafd kind kent vaak nog niet alle uitdrukkingen en gezegden. Een uitdrukking als “een bord voor je kop hebben”, zal jouw kind niet laten lachen. Hij kan serieus gaan kijken/ denken: ik heb helemaal geen bord voor mijn hoofd. Als de omgeving dan gaat lachen, kan het hoogbegaafde kind zich zelfs uitgelachen voelen (en dat wil je net niet natuurlijk). 

In dat soort situaties kan het helpen om jouw kind de uitdrukking uit te leggen op een andere manier. 


Eigen grappen

Een hoogbegaafd kind kan bijvoorbeeld ook hard lachen om zichzelf en zijn eigen grappen. 

Deze humor hoeft niet altijd begrepen te worden door leeftijdsgenootjes. Opmerkingen als “jij vindt jezelf echt grappig hè?”, kan jouw kind dan krijgen.

Een goede dosis zelfspot kun je dan op latere leeftijd van het hoogbegaafde kind ook zien. 


Humor maakt luchtig

Humor maakt de dingen wel luchtig en dat is super fijn voor een hoogbegaafd kind.

Een hoogbegaafd kind heeft vaak al voldoende (serieuze) gevoelens en gedachten, dus een potje humor kan goed helpen. Het kan een hoogbegaafd kind helpen te ontladen. 

En het maakt de zware dingen in het leven lekker luchtig.

Dus heeft jouw hoogbegaafde kind veel spanning of weet je dat jouw kind een moeilijke dag/ week heeft gehad, gebruik dan humor om te ontladen.

Zet een filmpje op met humor wat jouw kind leuk vindt, vertel elkaar moppen of kijk funniest home video’s. Er is tegenwoordig genoeg te vinden op internet.Humor en verbeeldingskracht

Dankzij de sterke verbeeldingskracht en het grote associatievermogen van een hoogbegaafd kind, komt het kind vaak tot leuke woordspelingen. 


Enkele voorbeelden:


Er komt iemand het strand op met een rollator speciaal voor het strand. Zegt het kind: wauw, kijk mama, zij gaat met een monster truck het strand op. 


Mam, waarom zeggen ze eigenlijk 'goedemorgen' ?

Het is toch 'vandaag'?


Verbinding en humor

Het is voor ouders belangrijk om te erkennen dat hun hoogbegaafde kind een speciaal gevoel voor humor heeft en dat de humor ook sarcastisch kan zijn. 


Humor brengt mensen samen en lachen verbindt. Wanneer een hoogbegaafd kind zijn humor kan delen met een gelijkgestemde is dat heerlijk. Ook voor jou als ouder kan het heerlijk zijn om samen te lachen overal allerlei zaken. Het helpt je in de verbinding met jouw hoogbegaafde kind. 


Dus

Geniet vooral van het samen lachen en plezier hebben. Dat geeft verbinding en dat is juist wat voor veel hoogbegaafde/ hooggevoelige kinderen zo nodig is om zich goed te voelen. 

En jij kunt zelf ook lekker genieten.Is jouw kind hoogbegaafd of vermoed je hoogbegaafdheid bij jouw kind?

Wanneer jouw kind hoogbegaafd is, kan het helpen je te verdiepen in hoogbegaafdheid. Ieder kind is uniek dus ook ieder hoogbegaafd kind. Aan de hand van de kenmerken (lees in dit blog meer over de kenmerken), kun je al een goede inschatting maken op welke manier hoogbegaafdheid kan spelen bij jouw kind.

Wil je je echt verdiepen in hoogbegaafdheid, dan is het programma "Happy met HB" (meer informatie over happy met HB) wellicht interessant. Je kunt direct starten. Wil je persoonlijke coaching met betrekking tot hoogbegaafdheid voor jouw kind of voor jezelf? Neem dan contact met mij op. Ik heb verschillende programma's om jou hierbij te ondersteunen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page