top of page

Hoe om te gaan met 4 en 5 mei

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023

Dodenherdenking: een periode waarin weer heftige emoties kunnen spelen bij kinderen (en wellicht ook bij ouders/ grootouders).

Een periode waarin het gaat over oorlog, dood en ook vrijheid. Maar wat is vrijheid als we het hebben over oorlog en dood? Jouw kind hoort in deze tijd meer over oorlog of ziet soms wellicht beelden op televisie voorbij komen (bijvoorbeeld: reclame op televisie van oorlogfilms of op het jeugdjournaal). De link met de huidige oorlog is snel gelegd.

Dit kan heftige emoties oproepen bij kinderen. Met name hooggevoelige kinderen kunnen hier extra op reageren. Zij kunnen intens verdrietig worden van de oorlogsbeelden.


Door hun hooggevoelige kant hebben zij de kwaliteit “ inlevingsvermogen” in sterke mate. Hierdoor kunnen ze dus helemaal meeleven met de mensen/ kinderen in de oorlog.

Aan de andere kant kan jouw kind nieuwsgierig zijn naar de oorlog: hoe werkt dat, wat gebeurt er dan, hoe komen ze aan de wapens en hoe weet je nu of de ene soldaat bij jou hoort?


Kijk en check altijd bij jouw kind welke onderliggende emotie hij hierbij voelt (is het echt nieuwsgierigheid of komen de vragen voort uit angst?)

Afhankelijk van de bijbehorende emotie en leeftijd van jouw kind, kun je kijken welke informatie je geeft. Wees je altijd bewust dat hooggevoelige kinderen intense emoties kunnen hebben en dús (eerder dan gemiddeld) overspoeld kunnen raken van de informatie.

Hooggevoeligheid Wanneer jouw kind hooggevoelig is, neemt hij meer “bewuste” prikkels waar: vogelgeluiden, de smaak in je mond, de ruis van de radio of de kleine mier op de grond. Via alle zintuigen komen prikkels binnen. Wanneer je dus meer bewust waarneemt, loopt jouw emmertje (met prikkels) ook sneller over. Hierdoor heb je eerder (dan iemand die gemiddeld gevoelig is) tijd nodig om te ontspannen, zodat je weer kunt opladen.

Beelden of verhalen van de oorlog kunnen zo intens zijn dat de emmer daardoor sneller overloopt. Dit komt omdat de ‘interne prikkels’ van de emoties van de kinderen hier ook een rol spelen.

Uiting in gedrag

Wanneer de emmer overloopt, kan jouw kind dit op verschillende manier laten zien via het gedrag. Voor een kind is het nog moeilijk om te benoemen wat er bij hem speelt en dús zie je het aan het gedrag.

Hooggevoelige kinderen kunnen zich terugtrekken of erg aanhankelijk worden. Ze willen dan ineens continue bij je zijn of eisen dat jij niet de kamer uit mag.

Wanneer jouw kind ook strong-willed van aard is, uit hij dit doorgaans op een andere manier. Hij kan zijn overgelopen emmertje uiten door tegendraads, clownesk, dwars of brutaal gedrag.

Weet dat achter dit gedrag altijd een bepaalde emotie zit, waar jouw kind nog niet over kan praten.

Wil je meer informatie of hulp bij de begeleiding van jouw hooggevoelige kind (met een sterke wil)? Heb je een vraag of wil je even sparren?

Neem vooral contact met me op of wees welkom bij de cursus.


Liefs, Nicole




36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page