top of page

Corona maatregelen geschrapt

Bijgewerkt op: 6 jul. 2023

Yes, de corona maatregelen zijn eindelijk geschrapt.

Na 2 jaar lang ploeteren als ouder: thuiswerken, kind met snotneus van school halen, thuisonderwijs geven, opvang regelen, alle ballen in de lucht houden, testen, testen en nog eens testen, zijn de maatregelen eindelijk voorbij.


Maar wat nemen we nu wel mee naar het "nieuwe normaal" en welke dingen waren helemaal zo gek nog niet tijdens de corona periode.

Ik geef hier een aantal voorbeelden waar hooggevoelige kinderen (met een sterke wil) nog steeds baat bij kunnen hebben:





Thuis zijn

Tijdens de corona maatregelen waren de kinderen, zeker tijdens het thuisonderwijs, veel thuis. Jij, als ouder, was ook thuis. Misschien moest je zelf ook werken en was de combinatie thuisonderwijs/thuiswerken niet prettig. Misschien gaf het zelfs veel strijd. Maar voor een hooggevoelig kind is het erg fijn om in zijn veilige omgeving te zijn.Thuis zijn er nu eenmaal veel minder prikkels dan op school. Thuis weet jouw kind vaak heel goed wat er van hem verwacht wordt. Op school gaan er soms dingen anders en weet jouw kind niet altijd wat er van hem verwacht (als er bijvoorbeeld een andere juf voor de klas staat of er een ander ritme is vanwege de corona maatregelen). Dit zorgt voor oplopende spanning. Thuis heeft jouw kind hier minder last van en is dus ook minder gespannen.

Minder activiteiten Door de corona maatregelen waren musea/ pretparken/ binnenspeeltijden gesloten. Dit zorgde ervoor dat de week 'minder' vol zat gepland. En dit geeft rust voor een hooggevoelig kind. Een hooggevoelig kind met een vol programma wat van school naar sport, van sport naar een feestje, van een feestje naar nóg een verjaardag ging, had bijna geen tijd om alle indrukken te verwerken en daarvan te herstellen. Terwijl dit nu juist zo essentieel is voor hooggevoelige kinderen. Doordat zij veel subtiele informatie waarnemen en hun diepgaande verwerking hiervan, hebben zij meer tijd nodig om te herstellen hiervan.

Zie het als een topsporter die na een topprestatie rust moet nemen om te herstellen.

In de natuur zijn

We gingen massaal met zijn allen de natuur in. Natuurgebieden waren erg in trek om toch even uit huis te zijn en om frisse lucht te halen. Juist voor hooggevoelige kinderen werkt de natuur erg ontprikkelend. Ze kunnen hier helemaal tot rust komen, wat dus erg fijn werkt als de spanning bij jouw kind is opgelopen. Wanneer jouw kind naast hooggevoelig ook strong-willed van aard is, kan hij verveeld raken wanneer hij wééŕ naar het bos moet (niet wéér buiten wandelen hè?). Deze kinderen willen graag wat variatie en uitdaging tijdens een activiteit. De app 'geocaching' is hier een mooi initiatief van. Maar je kunt ook een schatkaart maken of een speurtocht. Nóg leuker wordt het voor deze kinderen als ze zelf mee mogen helpen met het maken van de speurtocht. Of je doet een foto sessie met elkaar en maakt daar een fotoboek van.


Verbinding met het gezin

Doordat je als gezin vaker met elkaar thuis was, heb je meer activiteiten samen kunnen doen. Bijvoorbeeld: samen lunchen, tijdens een pauze samen een potje voetbal of een potje gamen, samen knutselen tussendoor én vaker knuffelen.

Misschien speelde je standaard met elkaar een spelletje na het eten of ging je even met elkaar dansen. Vaak zijn er onwijs leuke rituelen ontstaan wat je als gezin met elkaar doet. Dit zorgt voor verbinding met elkaar. En ook dit is iets wat een enorme behoefte is van hooggevoelige kinderen. Welk ritueel met het gezin wil je behouden?







321 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page