top of page

Conflicten tijdens het paasweekend

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023

Het paasweekend begint: leuk! Paaseieren zoeken, op visite, gezellig eten, misschien ben je zelfs een weekend weg.

Je hebt er helemaal zin in. Even geen werk, maar vooral leuke dingen.

Hooggevoelige kinderen vinden het ook erg fijn om samen te zijn: verbinding en harmonie zijn goede voeding voor ze. Daarnaast verdwijnt de structuur van school en het “normale” weekend, waardoor ze weer even moeten wennen. Want ook ritme en structuur vinden zij fijn. Voor hen is het de afgelopen dagen wellicht ook druk geweest met activiteiten op school: paasontbijt, paaslunch of een feest. Na deze activiteiten hebben ze ook behoefte om te herstellen en alles te verwerken.


Onderprikkeling of overprikkeling

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil houden wel van een beetje afwisseling en lekker eten. Ze kijken er al helemaal naar uit om paaseieren te gaan zoeken en stellen de vraag een aantal keer per dag. Hij kijkt er zo naar uit om paaseieren te gaan zoeken, hij kan gewoon niet wachten (en dus vraagt hij het maar heel vaak aan je ;-))

Op een gegeven moment kun je hier zelf best moe van worden en zelfs geïrriteerd gaan reageren. Weet dat jouw kind enkel zeer enthousiast is en uitkijkt naar de activiteit.

Daarnaast kan bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil ook de verveling toeslaan, ze missen immers de (cognitieve) uitdaging van school en ze weten dan ineens niet meer wat ze moeten doen. Uit verveling kan hij vervolgens gaan: heel vaak vragen aan jou wat hij moet doen (en alles wat jij oppert heeft hij geen zin in), zeuren bij jou dat hij trek heeft (wél in lekkere dingen, niet in groente/ fruit), hij gaat zijn broertje/ zusje plagen of gaat bij alles een discussie aan.

Dit kan allemaal best vermoeiend zijn en voordat je het weet, zit je in een strijd/ conflict met jouw kind. Je bent beiden boos op elkaar en kunt alleen nog maar ruzie maken. Dit is niet hoe je het had gewild. Die boosheid van jouw kind kan een uiting zijn van zowel overprikkeling (te veel prikkels) als onderprikkeling (te weinig voedende prikkels).

Conflicten tijdens pasen

Ook tijdens de paasdagen kunnen er conflicten ontstaan. Het ritme gaat anders, er komt wellicht visite en dus is er minder onverdeelde aandacht voor jouw kind of wanneer je op vakantie bent, komen er ook nog allerlei nieuwe prikkels binnen bij jouw kind.

Hooggevoelige kinderen nemen allerlei details bewust waar via hun zintuigen. Daarnaast zorgt de diepgaande verwerking van deze prikkels er ook nog eens voor dat deze prikkels intens binnenkomen. Hierdoor kan het dus zijn dat jouw kind eerder overprikkeld raakt.

Hooggevoelige kinderen uiten dit meestal door zich terug te trekken of een intense huilbui te krijgen.

Wanneer jouw kind naast hooggevoelig, ook strong-willed van aard is, uit hij dit doorgaans door een flinke driftbui. Hij kan dan doordrammen of conflicten opzoeken.

Beiden is een signaal dat er iets speelt bij jouw kind. Wanneer je dit al weet, kan dit helpen in het opvangen van de bui.

Tips

Ga lekker naar buiten, de natuur in. Gelukkig wordt het lekker weer en kun je met jouw kind genieten van de buitenlucht. De natuur werkt ontspannend en wanneer jouw kind echt een natuurmens is, kan hij lekker struinen in het bos op zoek naar beestjes, insecten, in bomen klimmen of hutten bouwen. Mocht je een vol programma hebben, zoek dan tussendoor kleine momentjes op waar jouw kind echt even tot rust kan komen en kan opladen. Zo kan hij de volgende activiteit weer wat beter aan.

Fijne pasen.


Nicole Lagerberg

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page