top of page

De eerste schoolweek na de voorjaarsvakantie

Bijgewerkt op: 6 jul. 2023

De eerste schoolweek na de voorjaarsvakantie zit er alweer op (voor sommige al 2 weken).

Hooggevoelige kinderen kunnen hier best van uit hun doen zijn. De overgang van ‘lekker thuis’ naar het ritme en alle prikkels van school kan door hooggevoelige kinderen als belastend ervaren worden. Waar een niet-hooggevoelig kind na 1 dag wel weer weet hoe het zit en gezellig overal aan mee doet, heeft een hooggevoelig kind soms een week nodig om alles weer te ervaren, analyseren en verwerken.


Alle prikkels die weer opnieuw verwerkt moeten worden, kost ze veel energie. Er kunnen vragen door hun hoofd gespookt hebben als: Welke plek in de klas zit ik nu? Naast wie zit ik? Welke dag heb ik ook alweer gym of muziek? Hoe zal de klas eruit zien? Zal ik het wel goed doen? Welke schoenen zal ik aan doen?

Of (wanneer er iets verandert is):

De juf haar bureau staat nu rechts, de klok werkt niet meer, de boeken staan op een andere kast. Een niet-hooggevoelig kind denkt: het bureau staat ergens anders en gaat verder. Een hooggevoelig kind kan nog allerlei associaties/ vragen erbij hebben waarom het zo is: komt het door het licht? Zit ze nu rechts omdat ik te hard praatte? Help, nu kan ik haar niet goed zien. Hooggevoelige kinderen blijven hier langer mee bezig en over piekeren.

Hierdoor kan het zijn dat ze moe/prikkelbaar zijn. Gun je kind het weekend even tijd om bij te komen op een manier die fijn voor hem is.


Fijn weekend.

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page